PosaoNovac

Redakcija Lika Cluba se pita: Ako broj oglasa za kuće i stanove kontinuirano raste, hoće li cijene nekretnina padati?

Broj oglasa za stanove na razini države kontinuirano raste pet mjeseci zaredom, pokazuju rezultati malog istraživanja koje smo proveli na internetskom oglasniku Njuškalu.


Sredinom studenog na Njuškalu se nalazilo 48.207 stanova za prodaju. U samo pet mjeseci ponuda je porasla za više od 18 posto.

Gledajući po županijama unazad mjesec dana, ponuda stanova je u Gradu Zagrebu narasla za 4%, u Splitsko-dalmatinskoj županiji za 8%, u Zadarskoj županiji za 3,7% i u Primorsko-goranskoj županiji za 2,5%.

Posljednjih mjesec dana u blagom je porastu i ponuda zemljišta, novogradnje, luksuznih nekretnina i nekretnina za odmor, dok je broj oglasa za poslovne prostore u blagom padu.

I ponuda kuća za najam je u porastu na razini cijele države, dok je ponuda stanova za najam u stagnaciji ili blagom padu.

Prodaja kuća po županijama

Istražili smo kakva je situacija na tržištu nekretnina kad su kuće za prodaju u pitanju. Na Njuškalu se sredinom listopada nalazilo 40.609 oglasa za prodaju kuća. Sredinom studenog taj broj je porastao na 41.212 odnosno za 1,5 posto.

Većina hrvatskih županija unazad mjesec dana bilježi porast broja oglasa za prodaju kuća. Rekorderi su Šibensko-kninska s porastom od 4,7 posto, Vukovarsko-srijemska s 3,9 posto, Splitsko-dalmatinska s 3,7 posto, Krapinsko-zagorska s 2,7 posto i Istarska s 2,4 posto. Ponuda kuća je u blagom padu u Dubrovačko-neretvanskoj, Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Međimurskoj, Osječko-baranjskoj, Varaždinskoj i Zagrebačkoj županiji.

I u Ličko-senjskoj županiji ima dovoljno nekretnina za prodaju, a ponuda kuća raste u prosjeku kao i u ostatku države. Na Njuškalu se trenutno prodaje 779 kuća u Ličko-senjskoj županiji, a ponuda je u zadnjih mjesec dana porasla za 2,2 posto.

Porast broja oglasa za prodaju kuća i stanova upućuje na slabiju potražnju za istima. Jedan od bitnih uzroka  ovog trenda je veliki porast cijena nekretnina posljednjih godina. Hrvatska je od kraja prošle godine rekorder Europske Unije po rastu cijena stambenih kvadrata. Dok su cijene nekretnina u EU počele padati krajem prošle godine, u Hrvatskoj se rast nastavio i ove godine

Kako zakon ponude i potražnje diktira cijene, kad na tržištu ne nedostaje proizvoda oni postaju sve jeftiniji. Je li opravdano nadati se stagnaciji ili smanjenju cijena kuća i stanova, pokazat će se u narednim mjesecima.


 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close