Kolumne

Recenzija knjige Blogera Krule: “OBRANA I ZAŠTITA OD GLUPOSTI”

Jadranko Hodak poznatiji kao Krule ili Bloger Krule, duži niz godina piše satirični blog, a široj javnosti postao je poznat nakon objave “Topničkih dnevnika” i “Pisma zahvale hrvatskim političarima” na svom blogu. Za sebe kaže kako je intelektualac, bauštelac, podstanar, bloger, rodom iz Like, običan čovjek s neobičnom vizijom. Popularnost je stekao svojim iskrenim tekstovima s kojima se većina stanovnika lijepe naše može poistovjetiti.

„Obrana i zaštita od gluposti“ zbirka je sabranih tekstova nastalih na istoimenom blogu. Svoju trilogiju Krule je promovirao po cijeloj Hrvatskoj od Dubrovnika do Osijeka. Inspiraciju za tekstove pronalazi svuda oko sebe, tako ćete na 464 stranice, koliko sadrži ova trilogija, pronaći satirične opise Kruline ali i vaše svakodnevice, prikaze stvarnih životnih situacija i problema, poneko muško stajalište o ženama i ženskim stvarima i još mnogo toga.

U svome životu pročitala sam puno knjiga ali ovako nešto nikada. Niti je ovo tipična knjiga niti je Krule tipičan autor, njegov izričaj ili voliš ili ne – nema tu filozofije kao ni u njegovom pisanju, nema tu zavaravanja – on kaže ono što svi mislimo ali nemamo hrabrosti reći na glas. Tekstovi su puni sočnih psovki, pravopis i gramatika uglavnom izostaju, mnogi bi rekli kako su to upravo ključni elementi zbog kojih ovo djelo treba svrstati u šund literaturu no upravo je suprotno. Knjiga bez cenzure, napisana od autora bez dlake na jeziku nasmijat će vas do suza i postati vam omiljeno štivo.

Tekst koji me je apsolutno oduševio i što bi se reklo „izbacio iz cipela“ je onaj o ženskim torbicama, originalnog naziva „Ženske torbice –  skladište matrijala“, kada sam ga pročitala shvatila sam da je opisao mene, a vjerujem da bi se i druge dame pronašle u ovom tekstu. Kaže Krule :

„Žene drage…ni “Sport Billi” nije imao toliko stvari koliko vi vučete u tim svojim torbicama, a u tim ženskim torbicama stvarno ima svačega. Na dnu tih torbica vjerovatno ima plijesni jer…em sa dna torbice nikad ništa ne koristite…em je torbica toliko duboka da ni sunčeve zrake ne dopiru do dna…uvjeti za uzgajanje gljiva idealni. Kad ste u društvu žene koja ima torbicu (a ima je svaka) ne ustručavajte ju pitat jel ima možda agregat jer vam treba za betoniranje oko kuće…vjerovatno su u torbici 2 komada. Treba vam valjak za krečenje? – i on je vjerovatno u torbici zakačen za kantu JUP-ola od 15 litara. Često se da vidjeti kako žene na terasama kafića defilibratorom oživljavaju, starijeg gospodina koji je doživio srčani udar, trljajući one dve ploče jednu o drugu i uzvikujući CLEEEAAAAR…jer i defilibrator je u trobici. Kad je u gostima kod svoje najbolje prijateljice a ova joj se požali da su joj u kupaoni otpale pločice…to se iz torbice odmah vade čitavi asortimani keramike…od protuklizne vanjske do gres sive unutarnje…fug masa je obično odmah do labela i to onog sa okusom jagode jer je ostalih 42 labela na dnu zajedno sa onom plijesni. Kad joj se druga prijateljica požali da malom nije stigla kupiti knjige za školu – nema beda…tu je torbica u kojoj je kompletan set OPĆIH ENCIKLOPEDIJA zajedno sa 9-tim dopunskim izdanjem + sve knjige za osnovnu i srednju školu. Ne znam ako ste primjetili…ali kad jedna žena žica drugu ženu neku stvarčicu…npr: “Imaš možda pincetu?!”…odgovor ama baš nikad nije IMAM…nego je odgovor KOJU ĆEŠ?…eeeeeeeeeeeej čovječe? – ima više vrsta pinceta!?!?!?“

Što da vam kažem, toliko sam se smijala da su mi zaprijetili kako će me izbaciti iz vlaka ako ne prestanem.

Istini za volju naišla sam nekoliko tekstova koji mi nisu osobito bili zanimljivi, no ostatak je apsolutno fantastičan, usudila bih se reći čak i poučan a pouka koju možemo izvući jest : „smijehom protiv gluposti“.

„Obrana i zaštita od gluposti“ knjiga je koju morate imati i pročitati ili kao ja posuditi, pa Krule ako ovo čitaš budi frend pa pošalji jednu.

 

Foto: Bloger Krule (Facebook)

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close