Kolumne

Recenzija filma ZOOKEEPER`S WIFE: Životinje tijekom bombardiranja zoološkog

Zookeeper`s wife priča je o Varšavskom zooloskom vrtu za vrijeme Drugog svjetskog rata. Što se dogodilo sa životinjama kada je Varšava bila bombardirana?


Zookeeper`s wife film je o događanjima u Varšavi kada je bila pogođena ratom. Osobna priča povezana s emotivnom traumom holokausta prikazana je iz drugog kuta. Što se dogodilo sa životinjama koje su bile zatočene u kavezima?

Antonina i Jan vlasnici su zoološkog vrta. Našli su se usred ratne zone i nisu imali kapacitet za spašavanje svih životinja. Pomoć im je ponudio Lutz, nijemac, ujedno i vlasnik zoološkog vrta u Njemačkoj. Prisiljeni pristati na ponudu, dali su mu životinje koje je mogao odvesti. Mnoge životinje su ubijene, neke čak i pojedene, trčale su slobodno kroz vrt ili grad. Kako nebi zapustili vrt s ciljem ponovnog korištenja nakon rata, Antonina i Jan predložili su njemcima da iskoriste vrt za uzgoj svinja za prehranu vojnika.

Hranu za svinje donosili su iz smeća s “druge strane zida”. Na drugoj strani nalazili su se zarobljeni židovi. U kontejnerima s otpadcima hrane, prevozili su židove kako bi ih spasili. Njih 300 izbjeglo je sigurnu smrt.

Zoološki vrt u Varšavi radi još i danas.

Zookeeper`s wife

Zookeper`s wife vrlo je emotivno djelo koje izaziva susjećanje s ljudima i životinjama. Drugi svjetski rat bio je zlo za svakoga. Ljudska patnja bila je neupitna i neopisiva, ali istu priču proživjele su i životinje. Antonina je dala koliko je mogla kako bi spasila i jedne i druge.

Film se temelji na istinitoj priči.

Sve životinje u filmu su prave. Nisu korišteni nikakvi efekti kako bi se prikazala određena vrsta. Jessica Chastain, koja je glumila glavnu ulogu, rekla je da su joj najdraži dio snimanja bile scene sa životinjama.

Definitivno pogledajte film. Sama priča o ratu stavljena je u drugi plan jer je ispričana na milijun načina. Rijetko tko si je postavio pitanje: Što se dogodilo sa zoološim vrtom? Saznajte.

 

 

Foto: thestar.com, vulture.com.

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close