Kolumne

Recenzija filma WONDER WOMAN: Miss Izraela u vojnim redovima

Wonder woman je kreacija psihologa Williama Moultona Marstona, temeljena na stanju društva u Drugom svjetskom ratu, poznatija kao jedan od najvećih ženskih superheroja.


Wonder woman napokon je dobila filmsku adaptaciju s glavnom ulogom. Naivna amazonka napustila je svoj raj kako bi u našem (stvarnom) svijetu ubila boga rata – Aresa.

Još kao dijete, sanjala je o tome da postane ratnik kao i ostale žene koje su živjele na njezinom otoku. Ne znajući istinu o svom porijeklu, majka joj je branila da se bori kako bi ju zaštitila od istine. Naime, Zeus joj je otac što nju čini boginjom. Zabrane su samo odgađale trenutak istine protiv kojeg se nije bilo moguće boriti.

Na obalu otoka misteriozno je isplivao muškarac, Steve, prvi kojeg je Diana ikad vidjela. Ubrzo nakon, došlo ih je mnogo više te su ih amazonke napale. Nepotrebna smrt izazvala je bijes u Diani što ju je navelo na to da napusti svoj otok i ode sa Steve-om pronaći boga rata kako bi ga ubila i osigurala mir u svijetu. Ne znajući kako svijet zapravo izgleda, naivno je išla glavom kroz zid.

Wonder woman

Steve ju je pokušao obuzdati i upoznati ju sa stvarnošću koja je daleko od sprinta u prve redove rata. Njegova zadaća bila je pronaći podatke o plinu koji je korišten kao oružje kako bi se suprotna strana znala obraniti. Na tom putu Wonder women je saznala da vrag nije onaj najružniji nego dolazi u obliku “all you ever wanted” te je odlučila promijeniti svoj cilj i prilagoditi se životu u novom svijetu.

Je li Steve okončao Prvi svjetski rat?

wonder woman

Uz dugi uvod s dobrim zapletom i nešto lošijim krajem, govorimo o 2 sata i 20 minuta dobrog filma.

Radnja filma smještena je u WW1 kada je položaj žena bio uvelike više ograničavajući nego danas. U takvu sredinu došla je Diana, tvrdoglava djevojka koja je navikla na slobodu i kretanje u javnosti praktički polugola. Prikazivanjem uporedbe položaja žena, naglašen je feminizam.

Antagonist je Ares u teoriji i Ludendorff u praksi. Transformacija teorije u praksu mogla je biti bolje realizirana. “Over the top” scene posljednje borbe i dijalozi nisu balansirani s ostatkom filma.

Kemija Diane i Steve-a nije baš najbolja iako je bilo komičnih dijaloga koji su situacije učinili zanimljivijima.

Govoreći o glumcima, Gal Gadot nije najbolja glumica ikad. Čudan engleski naglasak i nesigurnost u glumačke sposobnosti pomalo joj idu u korist jer njezin lik priča više jezika i karakterno je zbunjen zbog okolnosti u kojima se nalazi. Međutim, nije joj za zamjeriti jer ona je Wonder woman također i u stvarnom svijetu. Riječ je o bivšoj Miss Izraela koja je provela dvije godine u izraelskoj vojsci. Priprema za ovu ulogu zahtjevala je puno. Prehrana i teški treninzi doveli su je u najbolju formu kako bi vjerodostojno predstavila superheroja. Tvrdi da su joj treninzi bili naporniji od onih u vojsci.

Pogledajte!

Foto: Junkeegiphy.com, Goodreads

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close