Kolumne

Recenzija filma THE VATICAN TAPES: Više se nitko ne plaši egzorcizma

The Vatican tapes film je koji imenom upućuje na sasvim nešto drugo od onoga što stvarno jest. Koje su vaše pretpostavke, što vam prvo padne na pamet kad pročitate naslov?


The Vatican tapes naslovom navodi na krivi smjer. Barem je mene. Očekivala sam razotrivanje vatikanskih tajni, kopanje po crkvenim arhivima, u stilu Da Vincijevog koda. Sve što sam dobila je egzorcizam. Klasični egzorcizam koji ste gledali u svakom filmu o egzorcizmu. Eto, tako je jednostavno.

Curi je odjednom loše, ode u bolnicu. Vrati se kući, stanje joj se pogorša. Na bolničkim kamerama vidi se da nešto nije u redu. Naime, jasno se vidi da se nalazi na dva mjesta u isto vrijeme. Nakon što su je poslali u ustanovu za psihičke bolesti, tamo nastaje nered. U cijelu priču upetlja se svećenik kojeg su slučajno upoznali u bolnici. On procjenjuje da joj treba pomoć crkve. Njezin otac pristaje na to te kreće klasično istjerivanje demona. U Vatikanu procjenjuju da se radi o nečem neviđenom i šalju glavnog u intervenciju. Glavni zaključuje da je dio Biblije postalo istina. Vrag se utjelovio, imitirao Isusa, ljudi su ga štovali i kreće apokalipsa. Dakle, naslov The Vatican tapes nema veliko značenje u filmu.

vatican tapes

The Vatican tapes ne može se pohvaliti savršenom glumačkom postavom, ali kvaliteta filma ne nalaže ništa više od prosjeka. Čak i da je gluma bila neviđeno dobra, film bi i dalje bio ni materijal za reciklažu nego za onu kantu u koju se baca sve.

Dakako, tematika filma je uznemirujuća i vjerojatno bi vjernike i vjerske fanatike potaknula na razmišljanje. Tehnički gledano, The Vatican tapes je loš film iz svakog kuta. Čak i lošiji u usporedbi s ostalim filmovima iste tematike. Šok koji su htjeli postići krajem filma bio je samo točka na i u ovom zaključku o kojem pričam u cijelom tekstu.

Nije strašno, nije horor, nemojte pogledati, izgubit će te vrijeme, nije vrijedno. Stvarno.

Foto: The New York TimesMyReviews.it.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close