Kolumne

Recenzija filma THE TALE: Svaka četvrta žena seksualno je zlostavljana

The tale je potresna drama o zlostavljanju djeteta. Kako je to utjecalo na odrastanje i zašto je tek u 40-ima shvatila da je bila zlostavljana, pogledajte u filmu.The tale je film težak za pogledati. Iako su scene seksa snimljene s odraslom osobom, znajući da se to nekad dogodilo jednom djetetu, izazvat će osjećaj povraćanja. Nakon filma proguglajte o autorici, jer je priča temeljena na njezinom stvarnom životu, te razmislite kako je moguće da se takvo nešto može dogoditi. Tužno i odvratno.

Jennifer je novinarka u kasnim četrdesetima. Ima karijeru i zaručnika. Jedan dan dobije poziv od majke koja joj potresena pokušava objasniti što je pronašla – Jenniferin esej iz osnovne škole o vezi sa starijim čovjekom. Iako se Jennifer nije sjećala eseja, kroz maglu su joj bili poznati elementi priče o toj vezi. Majka joj je poslala papire poštom te je Jennifer počela čitati. Malo po malo, prisjećala se detalja. Posjetila je ljude koji su imali veze s cijelom pričom kako bi shvatila što se dogodilo.

Kad je imala 13 godina, odlazila je na jahanje. Tamo je upoznala G i Billa. Znali su da živi u pomalo disfunkcionalnoj obitelji te su joj pružili podršku i afekcije kako bi pridobili njezino povjerenje. Dijete nije znalo što se zapravo događa. Bila je sretna da joj netko posvećuje pažnju. Jednu noć ostala je sama s Billom koji ju je nagovorio da se skine. Nakon nekog vremena počeli su seksualni odnosi.

Trideset godina kasnije, Jennifer je posjetila ostale djevojke koje su bile na farmi i pitala ih znaju li išta o kobnim događajima. Neke od njih također su bile Billove ljubavnice, druge su bile šokirane pričom. G je sve negirala i izbjegavala odgovore. Suočila se s Billom na nekakvom okupljanju i pred svima rekla što je napravio.

Nije bila jedina.

the tale

Zlostavljanje utječe drukčije na svakog. Netko potisne sjećanja kao autorica. Događaj ju je naveo na pisanje i snimanje filmova što se činilo kao filter. S druge strane, manifestacija nedostatka osjećaja i nemogućnost povezivanja, naveli su je na često mijenjanje partnera.

Netko se posveti prevenciji, na nekog ostavi životne posljedice, netko si oduzme život. Kakav god ishod bio, riječ je o nečem najgorem što se jednoj ženi može dogodili. Ili još gore, djetetu. Čitajući različite statistike, procjenjuje se da je svaka četvrta žena u nekom periodu života seksualno zlostavljana. Ovaj podatak je alarmantan.

Zašto roditelji ne primjećuju? Gdje nadležne ustanove zakažu? Zašto kazne ne funkcioniraju? Otkud sram, otkud šutnja?

Govoreći o filmu, The tale je snimljen na istinitom događaju autorice filma Jennifer Fox. Zbog snažne priče, tehnikalije su pale u drugi plan. Neovisno o dobrim i lošim stranama scenarija i glumaca, priča je emotivno iznesena i dočarana je gnusna atmosfera u kojoj se dijete našlo. Cilj filma je prevencija i zaštita djece te žena što čini hrabrost autorice impresivnom.

Pogledajte film i posvećujte puno pažnje djeci.

Foto: Rotten tomatos, IndieWire

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close