Kolumne

Recenzija filma THE MUMMY: Fascinantnost Egipta pod utjecajem Holywooda

The Mummy je nastavak istoimenog filma iz 1999. kojeg smo svi više od jednom pogledali. No u novom nastavku, Bendana Frasera zamijenio je Tom Cruise. Pogodak ili promašaj? 


The Mummy iz 1999., 2001. i 2008. bili su dobri filmovi. Svima nam se svidio šarm Brendana Frasera, lice Rachel Weisz, Imhotepovo igranje u pijesku… Tri nastavka bila su dovoljna da bi nam ostao pozitivan utisak. Međutim, netko u Holywoodu imao je drukčiju ideju – Brendana Frasera zamijeniti Tomom Cruiseom. Tu se pojavljuje glavna problematika filma.

Nekadašnji kralj Egipta imao je kćer Ahmanet i ženu. Kćer se osjećala zapostavljenom nakon što je on dobio sina koji je bio nasljednik. Ahmanet ih je sve ubila. Prilikom rituala prizivanja Boga smrti dogodio se problem koji ju je zaustavio. Zarobili su ju i zakopali daleko od Egipta. Danas su prilikom rata pronašli grobnicu. Iskopavši sarkofag počele su se događati loše stvari. Istraživačica Jenny shvatila je što se događa te je pokušala spriječiti katastrofu. Naime, Cruise na kraju ipak postaje Bog zla. Besmisao svega jest u tome da na kraju ipak nije zao nego provodi ostatak života tragajući za nečim što će zaustaviti kletvu kojom je postao Bog.

the mummy

Nikakvih posebnih efekata nije bilo. Vrane su napale avion, Ahmanet je “iscjedila” život iz nekoliko osoba, štakori su podivljali. One epske scene s pijeskom izgledale su lako nadmašive uzevši u obzir razvoj filmske grafike. Zaboravite.

Cruise se nikako nije snašao u ulozi. Karijera mu je bila na vrhuncu godinama unazad i velike uloge u ljetnim blockbusterima jednostavno nisu za njega. Čak ni ne znam gdje ga se trenutno može svrstati. Ovo je tip uloge za mladu verziju njega. No sad kad je star, trebao bi pronaći neki drugi koš. Dr. Henryja Jekylla glumi Russell Crowe koji je vjerodostojno iznio karakter. Annabelle Wallis je glavna istraživačica. Vrlo iritantan lik kojemu je ljubavna priča više izražena nego bit cjelokupne radnje filma. Najbolje za kraj – Sofia Boutella. Znate ono kad pogledate bezveze film, ali vam se jedan lik toliko svidi da odete pogledati i sve ostale filmove koje je snimio? Malo teže, s obzirom na to da nema zavidnu karijeru niti veća filmska ostvarenja. Šteta. Priželjkujem neke buduće uloge.

Napravite movie night, pogledajte prva tri djela i preskočite zadnji iz principa. Ili se fokusirajte na Sofiu Boutelllu jer ona je nešto kao Harlie Quinn u Sucide Squadu, zanimljivija od svega ostalog.

Foto: CNETvariety.com

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close