Kolumne

Recenzija filma THE MAGDALENE SISTERS: Časne sestre bez časti

The Magdalene sisters film je temeljen na istintoj priči. Riječ je o psihofizičkom zlostavljanju žena sklonima promiskuitetu. Ustanove su vodile redovnice koje su mučile žene. Nerijetko nimalo krive i dovedene tamo iz neopravdanih razloga.


The Magdalene sisters naziv je za žene koje su silom i protiv volje bile dovedene u instituciju vođenu časnim sestrama. Da vas šokiram, riječ je o kažnjavanju žena koje su sklone promiskuitetu, koje su silovane, koje su imale vanbračnu djecu, koje su pokazivale slobodnije ponašanje neovisno o seksualnim aktivnostima…

U 18. st. osnovane su ustanove u kojima su se događala mučenja. Redovnice su bile zadužene da sve žene, koje su boravile tamo, dožive pokajnički tretman. Nerijetko su umirale, počinile samoubojstvo, bile pretučene, mučene na fizičkoj i psihičkoj bazi, bivale premještene u mentalne institucije, odbačene ili odvojene od obitelji te djece koje su rodile. Neke od njih, ostale su tamo doživotno.

magdalene sisters

The Magdalene sisters film je o ispovjesti djevojaka koje su boravile u jednoj od institucija. Radnja prati tri glavne i više sporednih djevojka i žena. Jednu od njih silovao je rođak je te bila obeščašćena. Druga je rodila vanbračno dijete koje joj je oduzeto i uvedeno u program posvajanja. Treća je uživala u muškoj pažnji bez ikakvih seksualnih radnji.

U kući su upoznale nekolicinu djevojaka sličnih ispovjesti. Sve su one svojom ili tuđom krivicom bile osuđene na život neprimjeren djelima za koje ih se teretilo. Djevojke se nisu smjele zbližavati, družiti, razgovarati, ništa. Jele su lošu hranu i radile cijeli dan. Za sve nedopušteno bile su kažnjavane. Redovnice su ih izrugivale na način da su ih postrojile u red i ismijavale veličine određenih dijelova tijela, tukle ih, rezale im kosu. Svećenici su ih seksualno izrabljivali.

Najšokantnije u cijeloj priči? Zadnja ustanova zatvorena je 1996. Ne 1896, nego prije 21 godinu.

Gdje je granica između morala i ludosti? Što je crkvi dalo pravo da stvori zatvor u kojem se muče žene? Koji zakon je to podupirao? Državni i crkveni.  Sve do 1996.! Zašto muškarci nisu tretirani jednako? Tko će u pakao: silovana žena ili redovnica koja je mučila ženu jer je silovana?

Previše pitanja koji nikad neće biti odgovoreni.

Foto: Wild BunchMojTV.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close