Kolumne

Recenzija filma SAND STORM: Zatvor na slobodi

Sand storm je film o borbi koju vodimo u sebi. Konkretno, o borbi žena koje žive u patrijarhalnom društvu poštujući Islam. 


Sand storm je snažan film. Donosi nam priču o položaju žena i obiteljskim tradicijama u južnom Izraelu. U patrijarhalno razvijenom društvu ženama je mnogo uskraćeno. Jeste li ikad pročitali Opću deklaraciju ljudskih prava?

Pitanje: Je li religijska pripadnost opravdanje za kršenje ljudskih prava?

Jalila je prva Sulimanova žena. Morala je organizirati kuću za drugo vjenčanje vlastitog muža. Doveo je puno mlađu ženu kojoj je dao više materijalnog nego prvoj obitelji. Vidno povrijeđena, nije smjela izraziti negodovanje te je poželjela dobrodošlicu novom članu. Uz to, njezina najstarija kćer Layla dodatno je osramotila obitelj. Naime, viđala se s Anwarom – dečkom iz druge zajednice. Tradicionalno odgojena, zabranila je kćeri vezu. Layla, mlada i nesvjesna okoline u kojoj živi, odlučila je inatiti se obitelji.

Kada je rekla ocu svoje namjere, otac se naljutio i odlučio joj odabrati muža usput istjeravši Jalilu iz kuće. Shvativši da joj se obitelj raspada, Layla pristaje udati se da očevog odabranika pod uvjetom da majku vrati kući i da obitelj ostane na okupu.

sand storm

Primijetit će te puno prikazivanja lica i izražavanja emocija facijalnom ekspresijom. Uzevši to u obzir, izbor glumaca je odličan. Poznate glumce povezujemo s načinom izražavanja i prijašnjim ulogama. Stoga, odlično je vidjeti ne baš poznata, talentirana nova lica.

Bit ovog filma je poruka koju šalje.

Poruka je iznesena kroz pomalo potresnu priču o načinu života koji je negdje prihvaćen kao normalan. Govoreći o scenama i scenografiji, apsolutno su realne. Također i kostimografija. Cijela radnja je pomalo spora, ali je li život u južnom Izraelu brži? Možda je radnja ciljano usporena kako bi se pridonijelo realnosti situacije. Ista problematika pojavljuje se s krajem filma. Iako je kraj mogao biti dramatičnije prikazan, mislim da ostao prilično miran kako bi nam se ukazala normalnost situacije koju liberalniji svijet smatra neprihvatljivom.

Apsolutno je normalno i prihvaljivo da ljudi vode različite živote i da je svijet prevelik da bi bili sličnih uvjerenja. Međutim, ne postoji situacija, religija, zakon koji će me uvjeriti da je omalovažavanje i ponižavanje jednih, izvor snage drugima.

Pogledajte Sand storm.

Foto: alefnews.com.brThe New York Times.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close