Kolumne

Recenzija filma OKJA: Smrtnu kaznu za mučenje životinja!

Okja je najtužniji film ikad. Priča o razvoju mesne industrije prikazuje više strana cijelog događaja. Jesmo li licemjerni ako jednu zivotinju jedemo, a drugu imamo kao ljubimca?


Okja je film koji prepričava događaje koji su nastali prilikom razvoja mesne industrije. Odmah u startu pojavit će se pitanja koja se tiču dobrobiti potrošača. S obzirom na to da se sukobljavaju moralne vrijednosti i financijska korist, film je vrlo emotivan.

Mesna industrija laboratorijski je proizvela ultimativnu svinju. Radi se o životinji koja minimalno konzumira i ne zagađuje okoliš, a velik je izvor mesa. Cilj proivodnje bio je revolucionirati način uzgoja na farmama, konzumiranja mesnih proizvoda, industrije proizvodnje hrane općenito. Napravljen je desetogodisnji pokus. Nekoliko farmera iz razlicitih dijelova svijeta uzgajalo je jednu svinju kako bi saznali kakav okolis zivotinji najvise odgovara. Nakon sto su nasli pobjednicku, morali su je uzeti, ubiti i probati meso. Svinju je odgajala djevojcica koju je jako pogodio rastanak i cinjenica da ce njezin ljubimac biti ubijen. Stoga, uputila se u akciju spasavanja. Na putu je srela aktiviste koji se bore protiv nasilja nad zivotinjama. Sto je saznala i sto se dogodilo s Okjom, pogledajte u filmu.okja

Okja nam daje veliku pouku o industriji te zelji za novcem i popularnosti, tj. slici koju ce mediji prezentirati o nama. Film je tezak za gledati zbog scena u kojima je prikana inteligencija zivotinja, njihove emocije i nacin na koji ljudi ignoriraju cinjenicu da zivotinje nisu samo komad mesa. Licemjerno je govoriti da nije uredu ubijati zivotinje u svrhu ishrane jer gotovo svi konzumiramo meso, ali nakon sto nam se takve informacije predstave, postavimo si puno pitanja koja inace ignoriramo.

Nakon sto pogledate film, zapitajte se zasto su vam neke zivotinje ljubimci, a druge komad mesa. Sto zivotinju cini vrijednom suosjecanja?

okja

Okja je poput bajke za odrasle. Definitivno dobar film iako necete pronaci neiscrpan izvor kvalitete ili posebne detalje vrijedne hvale. Bit filma je poruka iza radnje i naglasavanje cinjenica koje svjesno odlucujemo ignorirati.

Foto: LIVEKINDLYCartoon Brew, PETA.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close