Kolumne

Recenzija filma Il vangelo secondo Matteo: Bit Biblije je jednostavna

Il vangelo secondo Matteo je talijanski film Piera Paola Pasolinija snimljen 1964. Riječ je o drami biblijske tematike koja opisuje Isusov život prema evanđelju po Mateju. Dakle, radi se Isusovom životu od rođenja do uskrsnuća.

Marija je začela po duhu svetom i rodila Isusa koji je odabran od Boga da čini velika djela i dobro za narod. Anđeo je navijestio pokolj djece koji je provodio Herod stoga su Marija i njen muž Josip, koji je prihvatio Isusa kao svog sina, otišli u Egipat kako bi Isus ostao živ.

Kad je odrastao, odabrao je 12 apostola i s njima počeo propovijedati narodu, veličati Boga, ozdravljivati bolesne i činiti velika djela šireći mir i dobrotu. Pri dolasku u Jeruzalem Juda ga je izdao i Poncije Pilat ga je dao mučiti i razapeti na križ.

Isus je uskrsnuo i time dokazao veličinu i svemoć Boga zbog kojeg je i umro dokazujući mu svoju odanost na način da je vjerovao u spasenje do zadnjeg trenutka života.

Film je snimljen vrlo jednostavno prikazujući glavne teme, događaje i bit evanđelja po Mateju. Radnja je opisana i dočarana skromno, jasno, jednostavno, bez dotjerivanja što je zapravo i specifično za Bibliju. Bit Biblije je širenje riječi Božje i upravo to je film prikazao – najznačajnije događaje i propovijedi koje je Isus tijekom svog života prenio ljudima. Film je niskobudžetan i glumci nisu profesionalni, ali to je ono što cijelu priču čini posebnom.

Svaki bi film trebao prenijeti gledatelju situaciju koju opisuje na najrealniji mogući način s ciljem da se gledatelj poistovjeti ili da ga se uvjeri u priču. Biblija nije jednostavna knjiga, ali njena bit jest. Il vangelo secondo Matteo je film čija je bit jednostavna i u skladu s temom knjige koja je bila inspiracija za nastanak filma.

Uskrs je idealan blagdan za pogledati ovaj film s obitelji.

Foto: youtube.com

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close