Kolumne

Recenzija filma “Fury” (2014.): Ne rodimo se s mržnjom, naučimo ju.

Kada se snima film čija je tematika centar već previše filmova, gotovo je nemoguće napraviti nešto novo, nešto što se još nije spomenulo, nešto drukčije, impresivnije. Međutim, način postoji. Drugi svjetski rat je cjelina, ali pojedinci su ti koji čine cjelinu. Svaki pojedinac ima svoju priču. Upravo ta činjenica omogućava redateljima da pokažu svoju kreativnost.

Fury” je film iz prošle godine u kojem glavne uloge imaju Brad Pitt i Shia LeBeouf. Obojica odlični glumci koji su svoje uloge odigrali odlično. Pridružio im se i ne toliko poznat Logan Lerman čija je uloga prikazala glavnu pouku filma.

Kreativnost Davida Ayera možete primijetiti u detaljima filma: realistične scene konstantnog nasilja, izraz lica nakon što se ubije osoba, strah zbog hrabrosti kojeg otkrivaju pokreti, žena u vjenčanici…

vjenčanica

Film prati grupu američkih vojnika koji se bore u Njemačkoj. Sa znatno slabijim tenkom od njemačkih, pokušavaju preživjeti i ubiti sve njemačko što im se nađe na putu. Najmlađi među njima, Norman, neiskvarena je osoba koja se nikad prije nije susrela s ratom i ne može se pomiriti s grižnjom savjesti. Ne rodimo se s mržnjom, naučimo ju. Situacije u kojima se nalazimo, oblikuju naš karakter i izgrađuju nas kao osobu. Norman je u rat ušao kao osoba koja bi radije bila ubijena nego ubila. Ubrzo je promijenio mišljenje zbog utjecaja okoline. Još jednom se izreka “S kim si – takav si” pokazala točnom.

Suborci su ga održavali živim, ali su ga mijenjali. Govorili su mu što mora raditi i zašto je na frontu:

“Do what you’re here for!”

“I know what I did. He’s an SS. They’re real assholes. I kill every SS I can. You’d seen what I seen you would too.”

“I won’t ask you to do anything I haven’t done myself.”

“Shut up and send me more pigs to kill!”

“You think it can’t get worse? It can. And it will.”

“Next German you see with a weapon you rake the dog shit outta him, I don’t care if it’s a baby with a butter knife in one hand and momma’s left titty in the other.”

“Ideals are peaceful. History is violent.”

Rat promjeni osobu. Svatko ima svoje razloge zašto se bori, ali svi imaju isti cilj. Svatko je drukčijeg karaktera, ali se slažu oko jedne stvari – obrane onog što je njihovo. Stoga jedni drugima iznose vlastite načine shvaćanja situacije. Slike u glavama pojedinca su drukčije i način na koji im je posloženo razmišljanje navodi ih na to da uspiju pretrpjeti i ići od kraja. To je ekipa iz tenka učila Normana.

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close