Kolumne

Recenzija filma FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM: Newtova arka

Fantastic beasts and where to find them je nepotrebno predugačko ime za film. Istina je da u cijelom filmu traže zvjeri i samo to, ali nevjerojatno je da ovakvoj priči nedostaje kreativnosti.


Fantastic beasts and where to find them film je koji se dotiče priče o Harryju Potteru, ali nema konkretnog poklapanja priča. Prema izjavi J. K. Rowling, fantastic beasts radnja događa se 70 godina prije Harryja. Stoga, Hogwards postoji, Dumbledore postoji, čarobni štapovi postoje… No, što se dogodilo?

Katastrofa od filma, eto što. Riječ je o prvom od 5 dijelova serijala tako da se još svašta može očekivati. Može se razumjeti da nisu htjeli iskoristiti previše ideja na početku ili samo zainteresirati publiku, ali nemoguće je ne napraviti usporedbu s Harryjem. Zaključak je da nedostaje svega osim specijalnih efekata.

fantastic beasts

Eddie Redmayne dolazi u New York s izgovorom da traži nešto što tamo više ne postoji. Ostalima njegove vrste odmah je bilo jasno da laže te su ga priveli kako bi istažili razlog njegovog posjeta. Pozornost je privukao činjenicom da su iz njegovog kofera pobjegle zvjeri. Koje hvata kroz cijeli film. Masa zvjeri se pojavljuje i oko njih očekujete nevjerojatne priče o sposobnostima i karakteristikama koje ih opisuju. Koliko toliko zanimljivo. Čuli, vidjeli, faktor šoka više ne postoji. Eddie skuplja zvjeri kako bi ih zaštitio od negativaca. Suvremeni Noa s arkom u koferu. Tim dijelom priče razvijete simpatije prema glavnom liku. Glavni razlog njegovog dolaska u Ameriku je istraživanje pojave zvane Obscurus. Obscurus je negativac koji uništava grad. Eddie hvata životinje, Eddija hvataju negativci i na kraju filma problemi se riješe. Čak i nije prikazan neki dramatičan kraj koji izaziva neizdrživu želju da idućim nastavkom.

fantastic beasts

Vjerujem da će se priča tek zakomplicirati te da će u nastavcima koji dolaze biti sve više poveznica s Harryjem Potterom. Bilo bi previše grubo razviti predrasude prema fantastic beasts na temelju prvog nastavka jer ono bolje tek dolazi, ali da sam razočarana uvodom… A jesam.

Dvoje glavnih glumaca su Eddie Redmayne i Katherine Waterston. Nikakve veze jedno s drugim nemaju. Nadam se da neće biti ljubavnih komplikacija u nadolezećim nastavcima.  Alison Sudol i Dan Fogler bili su odlična kombinacija. Colin Farrell našao se u ulozi negativca isto kao Ezra Miller te Carmen Ejogo. Stil glume u filmu tipičan je za J. K. Rowling priče. Opet se vraćam na Harryja. Uzevši u obzir da poveznica ipak postoji, zanimljivo je da su uspjeli napraviti isti kalup.

Realno, pogledat će te filmove prije ili poslije. Možete početi sad, a možda će te ipak odlučiti napraviti maraton za nekoliko godina. Svojevoljno ili pod prisilom. =)

Foto: PottermoreWallpaper Abyss.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close