Kolumne

Recenzija filma BERLIN SYNDROME: Kako oduzimanje slobode utjece na psihu?

Berlin syndrome opisuje pricu otmicara koji je nakon seksa na jednu noc zarobio djevojku. Je li bila jedina? Je li uspjela pobjeci? Provjerite u filmu.


Berlin syndrome poremecaj je usamljenog covjeka. Kakvi se psiholoski poremecaji pojavljuju u zarobljenistvu? Sto su sve ljudi spremni uciti da pobjegnu? Prihvate li takav zivot kao normalan?

Usamljeni ucitelj iz Berlina, slucajno je susreo Australku na cesti. Dogodio se nekakav klik i odlucili su nekoliko dana provesti skupa. Nakon sto mu rekla da odlazi, odlucio ju je zakljucati u stan gdje ju nitko ne moze ni vidjeti ni cuti. Nakon sto je shvatila da ne moze otici, pokusavala je pobjeci. Stan je bio pripremljen za sve logicne planove bjega sto je indiciralo na cinjenicu da nije prva koju je zarobio.

Neplanirani posjet zavrsio je ubojstvom posjetioca. Cak i kad ju je odveo van u setnju, nije nista mogla napraviti. Djelomicno se prepustila, dok je drugim dijelom pokusavala izaci van.

Je li uspjela pobjeci? Je li bila jedina?

berlin syndrome

Berlin syndrom psiholoski je triler koji nas na napet nacin vodi kroz um psihickog bolesnika i kroz um osobe koja je pod utjecajem oboljelog. Puno je napetih scena cije tenzije pojacava tmurna okolina stana ili oblacno vrijeme.

Gluma je prilicno dobra. Povucena djevojka s drugog kraja svijeta, upustila se u avanturu s karizmaticnim lokalcem. Teresa Palmer i Max Riemelt losa su kombinacija sto je bilo i cilj napraviti. Razvojem radnje pratimo i razvoj mentalne nestabilnosti. Odlicno je prikazana razlika oboljele osobe koja ne shvaca sto je zapravo lose u njegovom ponasanju i psihicki stabilne osobe koja gubi razum gubitkom slobode.

Berlin syndrom je film za preporuciti. Akcije nema, radnja je tmurna, ali sadrzaj je zanimljiv.

Foto: Curzon Artificial Eyeadorocinema.com.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close