Kolumne

Recenzija filma ANNIHILATION: Fizika i biologija suprotne našoj

Annihilation je znanstveno fantastični film o pojavi neke vrste paralelnog svijeta unutar našeg. Istražujući pojavu, dolaze do saznanja da naša pravila fizike tamo ne postoje.  


Annihilation je SF film u kojemu ne postoje prirodna pravila oko kojih smo mi razvili znanosti. Nešto slično kao u Avataru, DNA biljaka i živih bića se miješaju. Iako u Avataru, postoje različite vrste svega, ovdje se ne umire nego se energija prenosi u drugi oblik. Npr., ljudi postaju biljke ili hibrid u kombinaciji s medvjedom. I mnoge druge bizarne pojave.

Lena je botaničarka. Njezin muž poslan je u Shimmer (novootkrivena pojava) kako bi ju istražio. Cijeli njegov tim je nestao, a on se vratio natrag smrtno ozljeđen i mentalno izgubljen. Vojska ga je stavila u karantenu. Također, i Lenu te ju je poslala u Shimmer da sazna što se dogodilo timu njezinog muža. U pratnji je imala psihologinju, fizičarku, antropologinju i bolničarku.

Nedugo nakon ulaska, počele su ih napadati životinje. Međutim, odlučile su nastaviti s istraživanjem. Cilj im je bio doći do svjetionika kako bi otkrile što se nalazi unutra. Jedna po jedna, sve su nastradale. Osim Lene koja je stigla do kraja i uspjela se vratiti natrag u realni svijet gdje je voditeljima projekta pokušala objasniti što se sve u Shimmeru dogodilo.

annihilation

Znansvenu fantastiku i paralelne svijetove ne treba pokušavati shvatiti. Stoga, meni, logičaru i realistu, bilo je teško gledati Annihilation. Iako su nam pokušali dati nekakva stručna objašnjenja paralelnih bizarnosti, ništa nije imalo smisla. Tako da sam se fokusirala na samu priču.

Problematika:

  1. Riječ je o vojnoj operaciji. Nakon što su vojnici u Shimmeru umrli, poslali su 5 žena od kojih je jedna prošla vojnu obuku. Iako su bez vojnog znanja, dali su im masu oružja.
  2. Znači, svi koji su ušli su umrli. Idući tim ulazi bez adekvatne opreme.
  3. Pojam noćne straže jest stajati sam, 100 metara od kuće u drvenoj nadstrešnici u potpunom mraku.
  4. Napadne ih krokodil, one odu drvenim čamcima u vodu.
  5. Najnestabilnija od njih, psihologinja, birala je ostatak tima. Uf…

Ako vas zanima ovakva tematika, zaobiđite Annihilation i umjesto toga pogledajte: Children Of Men, Inception, District 9, Avatar, Arrival, Memento, Fight Club, The Sixth Sense, Predator, The Maze Runner, The Matrix…


Foto: Rotten tomatos.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close