Kolumne

Recenzija filma 1922: Duhovi žrtava uvijek su živi

1922 je film o ubojstvu zbog materijalizma nakon čega je grižnja savjesti bila teška za podnijeti. Otac je oduzeo majku sinu i natjerao ga da sudjeluje u tome. 


1922 donosi priču iz istoimene godine na imanju negdje u Americi. Film je snimljen na temelju knjige Stephena Kinga.

Arlette je Henryjeva majka i Wilfredova žena. Nakon što su počeli raspravljati o novcu i imanju, shvatili su da imaju različiti pogled na ostatak života. Ona je htjela sve prodati i odseliti u grad. S druge strane, sin i otac voljeli su život na selu. Nisu uspjeli doći do zaključka te je ona predložila rastavu braka i podjelu imanja na pola. Arlette bi uzela Henryja i odselila u Omahu, otvorila trgovinu s haljinama i živjela gradski život. Henry nije htio ostaviti selo, curu, oca, a Wilfred nije htio ostati bez zemlje. S obzirom na to da je imanje bilo nasljedstvo od Arlettinog oca, ona je imala glavnu riječ. Kako bi ju spriječili u naumu, odlučili su je ubiti. Uvjerili su policiju da je imala ideju o životu u gradu te da je jednostavno pokupila stvari i otišla.

Međutim, karma se vrti u krug. Grižnja savjesti igrala se s njegovim umom. Počeo je halucinirati. Viđao je Arlettin leš u kući.

Henrijeva djevojka ostala je trudna. Njezini roditelji protivili su se toj vezi pa su njih dvoje odlučili pobjeći opljačkavši banku prilikom bijega jer nisu imali novca. Nedugo nakon toga, oboje su umrli. Wilfred je ostao sam sa svojim mislima koje su na kraju i njemu oduzele život.

1922

Stephen King jedan je od najvećih tekstopisaca ikad. Filmske adaptacije uvijek umanje vrijednost djela tako da vam savjetujem da prvo pročitate knjigu pa tek onda pogledate film. Iako sasvim solidan, 1922 nema nekih uspona i padova kroz priču. Pomalo je spor, halucinacije su popraćene prikladnim zvukovima, priča je realna, glumci u redu.

Dobra knjiga, prosječan film, zaključila bih. Jedan od onih što gledate u 22:30 na TV-u prije spavanja.

Foto: Hindustan TimesFullMovieInHD.download.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close