Kolumne

Razmišljam naglas: Duša bećarska

Svakodnevno sam baš kao i svi mi okružena raznim informacijama zahvaljujući medijima, a onda koliko god htjela ili ne isti ti mediji utječu na mnoga moja razmišljanja, pa i ovo ovdje razmišljanje naglas…


Evo ovih dana svjedoci smo mnogih što lijepih, što smiješnih, što pravednih, što nepravednih situacija. Dok jedni strepe na sudskim stolicama o kojima ovisi njihova sloboda, drugi kreću u lov na glasove, treći se štrajkom bore za svoja prava, a u moru tih vijesti, samo jedan (p)ostao je poput nezapamćene oluje. Znate o kome pričam? Bećaru koji je otpjevao stih bećarca zbog kojeg je stigao u centar medijskih zbivanja. Da se nije tako zbilo možda bi i zaboravili što je bećarac, ali ovako ne samo da nas je podsjetio nego nam i dao pokretačku snagu da ga pjevamo, da s njim veselimo sve oko sebe, da se s njim na račun i ovako surovog života malo pošalimo, pa ako treba i narugamo, a kako će tko to shvatiti zar je bitno?

Jedan bećarac, štoviše jedan stih bećarca potaknuo je lavinu različitih razmišljanja i ako sam dobro primjetila u toj lavini više je onih koju daju bezuvjetnu podršku tom čovjeku i bećarcu općenito.

Vjerujte mi da sam i ja jedna od njih! Inače sam u svemu vrlo sklona samoj sebi i nekom svom stavu koji je vrlo često oprečan većini, ali u ovom slučaju ne. I sama sam se vrlo često našla na udaru komentara jer sviram harmoniku. Znate onaj zaostali mentalitet ljudi koji govori „Zar to priliči jednoj ženi?“. Nisu ni svjesni da su me s takvih komentarima još poticali da još više i jače sviram. Sva sreća da sam bar u tome imala podršku obitelji, a posebno bake koja i dan danas čim joj dođem kaže „Oćeš ti meni malo posvirat!“. Tako već 23 godine. Od onih običnih dječjih pjesmica, etida i klasičnih skladbi kroz glazbenu školu, pa danas do čistih narodnih, domaćih, ličkih pjesama. Našla sam sebe u svemu tome, usprkos izjavama „vidi je ko bećarina“.

Eh, tako eto ta bećarina ili bolje reći bećaruša danas kroz svoje razmišljanje daje svoju podršku bećarcu. Na youtubu je na vrh izašla snimka dvoboja bećarca između muških i jedne bake. Upravo s tim videom završit ću današnje razmišljanje.
Svima vama preporučam da svaki dan svog života ispišete jednim stihom bećarca, a onima koji smatraju da je to „previše“ poručujem nek začepe uši i zabiju glavu u mišju rupu. Život će proći ovako ili onako, e pa ako mogu birat, biram da mi prođe u veselju!


 

Slika: radioslatina.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close