Scena

Putevi novogodišnjih tradicija vode vas u sve kuteve svijeta

Svjetske metropole posebno paze da njihovim gostima na prijelazu iz stare u Novu godinu ničega ne nedostaje. Uživajte u najboljim tradicijama iz cijeloga svijeta.

Kad za zvona, pucnjava i vatrometi pozdrave odlazak stare i dolazak nove godine, bit će to 2015. smjena godina od Kristova rođenja. Iako je svaka bila kraj jednog i obećanje novog, boljeg razdoblja, nisu sve dočekane na način na koji to danas obično zamišljamo. Ali nije to jedina razlika, nisu se uvijek nove godine ni dočekivale 31. prosinca na 1. siječnja, nekoć su se slavile smjene razdoblja koje nisu posvuda bile u isto doba godine. Nagađa se da su prvi bučno obilježavali svoju Novu, koja dolazi nešto poslije naše, stari Kinezi, koji su nam ostavili u naslijeđe sve one vatromete u kojima i danas uživamo češće nego što prođe između dvije nove godine i osvijetljene lampione te vesele povorke.

Rex/Guliver

Smatra se da su  prvi koju su znali dobro zatulumariti za svoju Novu godinu ipak bili stari Babilonci. Oni su navodno prije 4000 godina čak 11 dana, svaki dan na drugi način, raznim obredima i slavljima slavili novu godinu, koja je njima počinjala 23. ožujka.  I stari su Rimljani obilježavali smjenu godina, ali kalendar im se mijenjao sa svakim novim vladarom. Tu je nepredvidljivost ukinuo Julije Cezar, koji je 36 godine prije Krista odredio da 1. siječnja bude prvi dan nove godine. Tek se s uvođenjem Gregorijanskog kalendara počinje širiti običaj dočekivanja nove godine koji je postajao sve prihvaćeniji kako su zemlje prihvaćale taj kalendar. I mahom su se nove godine dočekivale u biranom društvu, u kućama, na balovima, u gostionicama. No jedan se grad može smatrati favoritom kad je riječ o dočeku na otvorenom. To je veličanstveni New York, prema uzoru na koji su i drugi počeli priređivati doček na otvorenom.

Rex/Guliver

 

Prvu su proslavu gradski oci organizirali 1904., kada je na krovu zgrade na adresi One Times Square održana proslava. Prvo spuštanje kugle i odbrojavanje do ponoći počinje tri godine poslije, 1907., a tradicija je postala univerzalni simbol dobrodošlice novoj godini.  Times Square kugla je “vremenska kugla” koja se najprije diže na vrh zgrade New York Timesa na One Times Squareu točno u 18 sati na Staru godinu, a spuštanje počinje minutu prije ponoći i završava točno u ponoć, nakon čega slijedi vatromet koji označava dolazak Nove godine. I na drugom se kraju zemaljske kugle zna kad nije vrijeme za suprezanje radosti. Iako uvijek okovan niskim temperaturama, moskovski Crveni trg jedno je od najpoželjnijih odredišta za doček nove jer ga, ma kako golem bio, ispune rijeke ljudi koji uživaju u nastupima, plesovima, vatrometu uz topla pića koja krijepe i opuštaju te slastice koje vraćaju energiju.

Pariz je također svjetska metropola čiji široki bulevari i avenije svake godine ožive u doba dočeka nove godine, ali najveća je gužva oko Eiffelova tornja i duž Champs Elyseesa. Iako je zabranjeno piti alkohol na ulicama tijekom dočeka, veselja i dobre volje nikad ne ponestane. Provesti božićne praznike u britanskoj prijestolnici i dočekati 2015. godinu jedinstveno je  iskustvo jer svaki trg, svaka ulica u Londonu, imaju svoju priču. Možete uklizati u Novu na nekom od mnogobrojnih klizališta na otvorenom ili zatulumariti u  Hide Parku, Kew Gardensu ili u klizalištu strave u Tower of London. U noći dočeka nude se novogodišnje ture po pubovima, klubovima, restoranima i trgovima, a kulminacija je vatromet iznad Temze, koji se gleda s obala i poželjno je oko ponoći biti blizu Big Bena.

Rex/Guliver

 

U našim je gradovima običaj dočeka na otvorenom  počeo uzimati maha s jednim događajem koji je donio preokret u korist takvog, izlaska iz privatnosti i sigurnosti nekog krova. A to je bio dolazak novog tisućljeća. Bilo je tu straha od budućnosti u obličju “milenijskog buga”, strahopoštovanja prema velikom broju u kojem su mnogi slutili lošu simboliku, zakoračivanje u nepoznato. Pomalo zbog svega svi su se odjednom potrudili da korak u 2000. bude što veličanstveniji danas jer nitko ne zna što nosi sutra. Kad smo jednom osjetili taj zanos mnogih koji zajedno dijele jedinstven trenutak u godini, više ga se ne želimo odreći. Stigla je nova prigoda da podvučemo još jednu crtu i krenemo u Novu puni radosnih i pozitivnih misli te lijepih doživljaja i poželjno je, s pjesmom na usnama.

Tekst: 24 sata

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close