Vijesti

Promjene u tijelu koje se događaju nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih tableta

Kontracepcijske pilule, osim sprečavanja neželjene trudnoće, najčešće se uzimaju zbog neredovitih i obilnih menstruacija. Hoće li se one vratiti nakon što pilulu prestanete piti? Doznajte kojih se to 7 promjena dogodi u ženskom tijelu kada prestanete piti kontracepcijske pilule, piše Zadovoljna


1. Bolne menstruacije i grčevi

Bolna menstruacija jedan je od glavnih razloga zbog kojeg žene odluče piti kontracepcijske pilule jer one ublažavaju simptome PMS-a i bolove tijekom menstrualnog ciklusa. Budući da pilula svojim sastavnim hormonima utječe na sprečavanje ovulacije, bez nje je moguće osjećati posljedice ovulacije, odnosno neugodne bolove i grčeve.

2. Gubitak kilograma

Uz neke kontracepcijske pilule žene mogu dobiti na tjelesnoj težini, ali tu se prvenstveno radi o nakupljanju tekućine. Ipak, sve nove pilule koje postoje na tržištu ne dovode do toga. U slučaju da žena dobije na tjelesnoj težini više od tri kilograma u 6 mjeseci, mijenjamo pilule ili ih ukidamo uz uvjet da su sve ženine navike ostale iste, prehrambene i slično, napominje dr. med. Danijela Lučić, specijalistica ginekologije. Prestankom uzimanja pilule moguć je gubitak kilograma zbog smanjenja apetita uzrokovanog hormonalnim promjenama.

3. Manje grudi
Grudi su uvijek ljepše i veće uz kontracepcijski pilule u bilo kojoj kombinaciji, kaže dr. Lučić. To se događa jer grudi reagiraju na komponente estrogena i progesterona u pilulama. Nakon prestanka uzimanja pilule nije neobično ako se grudi vrate na staru veličinu.

Više na Zadovoljna


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close