Automoto

Kako uvesti rabljeni automobil, ne platiti PDV i debelo zaraditi?

Tri-četiri godine rabljeni automobil je upola jeftiniji od novog, dok se oni stari pet ili šest godina prodaju u trećinu cijene

Zbog toga što su novi automobil preopterećeni davanjima državi, većina hrvatskih građana kupuju rabljene jer su im novi preskupi. Tri-četiri godine rabljeni automobil je upola jeftiniji od novog, dok se oni stari pet ili šest godina, a još uvijek su u dobrom stanju, prodaju u trećinu cijene, piše stručnjak Željko Marušić na Autportalu.

Tržište rabljenih automobila je veliko, godišnje se zavrti više od 80.000 automobila, no ima onih koji u poreznom sustavu EU pronalaze rupe te su nelojalna konkurencija onima koji posluju u skladu sa zakonom. Tako se stvara nered na tržištu.

Marušić je objavio formulu za sve koji se, kako kaže, ”žele baviti takvim marifetlucima”:

1. Osnuje se ‘tampon’ tvrtka d.o.o. nekoj od ‘tranzicijskih zemalja ‘ EU-a, Sloveniji, Češkoj, Rumunjskoj…, za koju se unaprijed odredi kratki vijek poslovanja.

2. Ta ‘tampon’ tvrtka legalno kupuje rabljene automobile po netto cijeni (bez PDV-a) na tržištu rabljenih u Njemačkoj, Belgiji. Francuskoj…

3. Kupljeni se automobili potom prefakturiraju i ‘legalno’ prodaju tvrtki u Hrvatskoj, za isti iznos, ali sada prikazan kao ‘brutto’ cijena s iskazanim PDV-om.

4. Budući da je za vozilo sada, ‘fiktivno’ plaćen PDV, kupac ga više ne treba plaćati već se plaća samo porez na promet motornih vozila.

5. Razlika od 20-ak posto koja se tako ostvaruje služi za nelojalno konkuriranje onima koji posluju po zakonu, te ostvarivanje nelegalne, ‘crne’ dobiti

6. Sustavi u kojima su osnovane takve tvrtke, zbog birokratskih tromosti trebaju vremena dok se to uoči, najmanje šest mjeseci, ponekad i godinu dana, za to vrijeme se izvlači nelegalna dobit i tvrtke se potom likvidiraju…

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close