Kolumne

Proljetne radosti

Eto ga konačno je stigao i taj prvi dan proljeća. Od danas će nam Sunce biti svakim danom sve jače i sjajnije, a samim tim i naše raspoloženje i veselje sve bolje i veće.

Koja je razlika između veselja proljeću nekad i danas?

Proljeće je u Lici uvijek bilo najljepše godišnje doba jer tada počinje sve cvjetati, trava se zeleniti,a livade su prepune vjesnika proljeća poput visibaba ili maslačaka. Osim prirode koja se budi bude se i ljudi te su i oni nekako živahniji.

Djeca su ta koja su se najviše veselila proljeću prije jer bi tada mogli provoditi čitavo svoje slobodno vrijeme vani igrajući se, jer još uvijek ne bi morali pomagati roditeljima oko posla koje u proljeće lagano započinje. Dječaci bi ubirali visibabe ili tratinčice i nosili onim djevojčicama koje su im se sviđale, a one bi od toga radile ukrase za kosu. Svi bi skupa trčali livadom, igrali se lovice ili ostalih igara o kojima sam prije pisala. Zanimljivo im je također bilo trčati uz potok koji bi često prolazio kraj nečijih kuća kada bi padalo puno kiše, a pošto potok ne bi bio jako širok znali su se natjecati i tko će ga bolje i lakše preskočiti bez da se smoči, ili bi ubacivali grančice ili travke te trčali gledajući čija će prva stići do ponora.

Nije bilo bitno koliko ih je niti gdje su već je bilo bitno samo da se igraju i da dan provedu čim bolje, jer će uskoro početi radovi u polju te će tada morati većinu dana pomagati roditeljima. Odrasli su se također veselili proljeću jer je konačno završila zima i dani će sada biti sve topliji. Proljeće je za njih značilo i brigu jer upravo tada započinju prvi poslovi na oranicama i poljima. Prije se sve radilo ručno i nije bilo alata i mogućnosti kao danas, pa su neki poslovi trajali i po nekoliko dana, a danas ih obavimo za svega par sati. U proljeće započinje oranje i gnojenje polja, šišanje grana s voćki, sadi se cvijeće, stoka se ponovno izvodi na ispašu i polagano se uređuje dvorište.

Danas se proljeću jednako veselimo zbog dolaska toplijeg vremena i mogućnosti provođenja vremena vani, no danas to malo drugačije izgleda. Djeca danas slabo odlaze trčati na livade i brati cvijeće već se više voze na biciklu ili rolama ili pak oni malo stariji skuterima i motorima. Obitelji vikendima odlaze na izlete u prirodu poput piknika ili druženja uz roštilj. Još uvijek u Lici ima i onih obitelji koji obrađuju svoje vrtove kako bi čim prije mogli posaditi svoje voće i povrće, pa tako još uvijek možemo vidjeti pokoji traktor kako se bori sa zemljom. Danas se u proljeće također počinju uređivati dvorišta i okućnice. Osim poslova proljeće je uvijek bilo i takvo vrijeme koje je svojim procvalim i toplim danima unosilo u ljude mir, te prestanak razmišljanja o problemima koje nas muče i o načinima rješavanja tih problema te nam ulije nadu kako će baš ova godina biti bolja od svake prethodne.

Stoga nam ne preostaje ništa drugo nego da i mi uživamo u svakoj Sunčevoj zraci i da se opustimo, prošetamo livadom ili kraj Gacke, uberemo koju visibabu te uživamo u mirisu proljeća i gledamo kako se priroda budi. Napunimo se pozitivnom energijom i mislimo samo o tome kako nam ovo proljeće donosi samo lijepe stvari.

No možda nam donese i poneki romantični trenutak ili novu ljubav jer proljeće je kao stvoreno za promjene kako u prirodi tako i u duši.

 

Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close