Karlovačka županijaKontinentalniTurizam

Projekt razminiranja i zaštita šuma na kršu u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije – KARLOVAC KARST

OGULIN

 U utorak, 20. rujna u hotelu Frankopan u Ogulinu održana je početna konferencija strateškog projekta: ‘Razminiranje i zaštita šuma na kršu u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije’ – Karlovac KARST.


Cilj projekta je razminiranje, očuvanje i zaštita šuma i šumskog zemljišta na području od ukupno 1.929,08 ha koje se prostire u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije. Korisnik projekta su Hrvatske šume, a partner je Ministarstvo unutarnjih poslova. Ukupna vrijednost projekta je 241.279.768 mil. kuna, sufinanciran je iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova od čega 85% predstavljaju bespovratna sredstva, a provodi se u okviru  Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Početnu konferenciju održanu na Pučkom otvorenom učilištu u Ogulinu otvorio je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić koji je u svom uvodnom govoru naglasio važnost razminiranja šumskih površina za stanovnike ogulinskog kraja ali i važnost povratka šuma u sustav gospodarenja čime će se omogućiti bolja zaštita šuma i šumskog zemljišta u području pod ekološkom mrežom Natura 2000.

– Naš cilj je što učinkovitije upravljati šumskim površinama. Hrvatske šume trenutno rade na realizaciji projekata financiranih iz EU fondova u ukupnoj vrijednosti od 1,5 milijardi kuna, – naglasio je predsjednik Jakupčić zahvalivši se svima koji su neumorno radili na realizaciji ovog projekta.

 

Ravnatelj ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut istaknuo je kako je na početku procesa razminiranja u Hrvatskoj bilo gotovo 13 tisuća kvadratnih kilometara minski sumnjivog područja dok je danas ta brojka svedena na 180 km².Očekuje se kako će cjelokupni proces završiti negdje krajem 2025. ili početkom 2026. godine.

Projektom Karlovac Karst do kraja 2023. razminirat će se površina od 1.709,06 ha šuma i šumskog zemljišta unutar zaštićenih područja i područja ekološke mreže Natura 2000.

Površina je podijeljena na 20 cjelina na temelju 20 idejnih planova razminiranja. Provedbom ove aktivnosti osigurat će se pristup područjima u kojima su prisutni eksplozivni ostaci rata, čime će se omogućiti održivo upravljanje i zaštita šuma, odnosno nesmetana provedba šest šumskogospodarskih planova u skladu sa strogim načelima održivog upravljanja šumama, a ostvarit će se i preduvjeti za učinkovito upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000.

Osim razminiranja, ovim projektom poboljšat će se šumska protupožarna infrastruktura rekonstrukcijom 43,60 km zapuštenih protupožarnih prosjeka s elementima šumske ceste čime će se omogućiti bolja zaštita šuma od šumskih požara, a samim time i zaštita bioraznolikosti.

Jedna od važnih aktivnosti je obnova šuma i šumskog zemljišta koja će se provesti na 210,65 ha s ciljem sanacije i restauracije ciljnog stanišnog tipa, ilirske hrastovo-grabove šume, unutar ekološke mreže Natura 2000.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg istaknuo da iako šume nisu u njihovom portfelju, klimatske promjene jesu, a upravo šume igraju vodeću ulogu u ublažavanju posljedica uzrokovanih klimatskim promjenama.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close