Kolumne

Prekogranična kupovina: I dalje nije problem putovati zbog nižih cijena!

Posjetite li bilo koju susjednu državu ili čak i neku dalju, često možete čuti razgovor na hrvatskom jeziku. To izaziva osmijeh na licu svakog Hrvata te izbacuje osjećaj usamljenosti kao stranca u tuđini. Najčešće takve situacije doživljavamo kada putujemo u susjedstvo zbog kupovine pa susretnemo druge građane koji su, također, došli kupiti nešto ili naiđemo na Hrvate koji tamo žive.

Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju postavljalo se pitanje hoće li se smanjiti broj prekogranične kupovine s obzirom da se više neće moći dobiti povrat poreza na kupljenu robu. To pitanje je i dalje aktualno. Primjerice, prije je povrat poreza u Italiji na hranu iznosio 4, tj. 10%, a za sve ostalo 21%, dok je u Sloveniji na hranu iznosio 8,5%, a za ostale proizvode 20%. Iako povrata poreza više nema, zašto se trend prekogranične kupovine nastavio? Logično, blizina, izbor i cijene. Iako su cijene odjevnih predmeta gotovo iste, izbor je veći, a prehrambeni proizvodi su jeftiniji. Građani koji žive blizu granice, logično je da će i dalje nastaviti ići u kupovinu gdje im je bliže i isplativije.

Nove članice Europske unije bilježe procvat crnog tržišta. Procjenjuje se da članice godišnje bilježe gubitak od oko 11,3 milijarde eura na utajenim cigaretama. Zbog porasta cijene duhanskih proizvoda u zadnje 3 godine, sve više se suočavamo sa švercom. Europska komisija želi stvoriti veću konkurenciju i tako osigurati niže cijene potrošačima. Sve veći rast prodaje bilježe online-prodavaonice. Za robu koja dolazi iz zemlje članice EU ne plaća se više PDV niti carina. Prekogranična kupovina u Bosnu i Hercegovinu te Srbiju postaje svakodnevnica za građane koji žive u pograničnim područjima jer su u susjedstvu jeftinije cijene prehrambenih namirnica, higijenskih potrepština, alkohola i cigareta. Ono što znatno utječe na cijene u svakoj državi jest stopa PDV-a koja je u Hrvatskoj jako visoka, čak 25%, dok je u BiH 17%, a u Srbiji 20%.

Rast broja nezaposlenih, visoka stopa PDV-a i manja potrošnja, samo su neki od čimbenika koji su zahvatili gospodarstvo u Hrvatskoj. Živimo u nadi da će se uskoro neke stvari u Hrvatskoj promijeniti. Za početak barem loše navike.

Ipak, odlučite li se kupovati izvan Domovine obratite pozornost je li jasno istaknuto zašto je proizvod snižen, a ako je u pitanju odjeća ili obuća, odgavaraju li vam brojevi kako se ne biste morali vraćati natrag. Naposljetku, ne zaboravite sačuvati izdani račun. Zlu ne trebalo!

Tekst: Petra Jozipović

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close