Tech

Povratak davno zaboravljenim stvarima: ploče, audio kasete…

Živimo u vremenu kad nam je sve dostupno jednim klikom, od vijesti preko glazbe, filmova, kuharskih recepata pa sve do pronalaženja partnera. I baš kad bi čovjek pomislio da nam je u 21. stoljeću napokon sve na dohvat ruke i da ćemo zbog toga biti sretni, mi opet često gledamo prema prošlosti. Što zbog nostalgije, što zbog vrijednosti, volimo se vraćati nekim davno otpisanim stvarima.


Usredotočimo li se isključivo na tehnologiju, možemo reći da je zasigurno najveći povratak doživjela gramofonska ploča, ali ona nije jedina. Pogledajmo kojim se stvarima iz prošlog stoljeća sve više vraćamo:

1. Gramofonske ploče

Gramofonska ploča, po svemu sudeći, je neuništiva i ima “više života”. Nakon što je njenu prodaju tijekom 1980-ih ozbiljno nagrizla kaseta, a početkom 1990-ih dokrajčio CD, ploča se prije nekoliko godina vratila u velikom stilu. Kasetu je već nadživjela, a uskoro će i CD-e čija prodaja i dalje strmoglavo pada. Dok drugi padaju, ploča raste.

Prodaja gramofonskih ploča ove će godine biti najveća od 1988.! Procjenjuje se da će samo u Velikoj Britaniji biti prodano više od tri milijuna ploča, a u SAD-u više od 13 milijuna. Gotovo je nemoguće očekivati da će u vremenu interneta i mobilne tehnologije vinili biti popularni kao u 70-im godinama prošlog stoljeća, ali potražnja za njima svakako će rasti još neko vrijeme.

2. Audio kasete

Posljednje dvije godine i one polako izlaze iz prašnjavih ladica. Iako nemaju “karizmu” ploče, neki su prepoznali i njihovu vrijednost ili, bolje rečeno, šarm. Vratili su im se i glazbenici pa je tako svoj najnoviji album “Purpose” na kaseti objavio čak i megapopularni Justin Bieber.

Zanimljivo zvuči i podatak da je najveći američki proizvođač audio kaseta 2014. na tržište stavio više od 10 milijuna tih nosača zvuka. U 2015. njihov se broj udvostručio, a prodaja je porasla za 31 posto. Neki glazbenici, poput Eminema ili Blink 182 objavili su reizdanja svojih starijih albuma na kasetama.

Hoće li kasete zbog svojih malih dimenzija, praktičnosti snimanja, ali i kultnog statusa ponovno biti IN? Teško, barem ne u onoj mjeri kao prije 20 ili 30 godina, ali svakako će imati sve više obožavatelja.

Više na 24sata.hr


 

Komentari

Komentara


Foto: pexels.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close