KulturaIzdvojeno

Potpisan ugovor o izgradnji crkve u Srbu

Gospićko-senjska biskupija, potaknuta vjernicima katolicima iz Srba, koji su 1995. kao izbjeglice doselili iz Bosne i Hercegovine, pokrenula je projekt izgradnje kapelice u Srbu za njihove vjerske i sakramentalne potrebe.


Sada se sv. misa služi u dvorani Hrvatske pošte na čemu su Upravi od srca zahvalni. Gospićko-senjska biskupija kupila je zemljište u Srbu gdje će se graditi buduća kapela.

U zgradi Biskupskog ordinarijata u Gospiću potpisan je 26. svibnja 2023. godine ugovor između Gospićko-senjske biskupije i građevinskog poduzeća G.P.V. Građenje d.o.o iz Gospića o gradnji crkve u Srbu.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi, 470.954,78 EUR-a s PDV-om. Rok za izvođenje radova je 15 mjeseci od dana potpisa ugovora.

Prema projektu, poduzeća MPV d.o.o. iz Zagreba, uz crkvu u podrumskom dijelu nalazi se i dvorana za pastoralne susrete koja će služiti i za društvena događanja.

Izgradnjom crkve prognani vjernici iz Bosne i Hercegovine, nastanjeni u Srbu, dobit će doličan bogoslužni prostor za vjerske potrebe.
Povijesno mjesto Srb pripada župi Boričevac koja je u II. sv. ratu, u proljeće 1941. pretrpjela velika ljudska i materijalna stradanja i razaranja. Njihove kuće, crkva, župni stan spaljeni i razoreni. Svi vjernici katolici ove župe, njih oko dvije tisuće vjernika morali su napustiti svoja stoljetna ognjišta, i na žalost još do danas njihovi potomci to pravo povratka nisu ostvarili. Mještani sela Ivezići, njih 37, nisu se uspjeli spasiti, svi su pobijeni i bačeni u jamu, kod Brotnje, na Dabinu vrhu. Godine 2017. izvršena je njihova ekshumacija i pokopani su na katoličkom groblju u Boričevcu.

Biskupski ordinarijat Gospić poziva sve vjernike i ljude dobre volje da molitvom i vlastitim mogućnostima uključe se donacijom u ostvarenje ovog projekta na duhovnu dobrobit ovog malobrojnog Božjeg puka.

Broj žiro računa na koji se može izvršiti uplata s naznakom za gradnju crkve u Srbu je:
GOSPIĆKO SENJSKA BISKUPIJA-EKONOMAT
Senjskih žrtava 36, 5300 Gospić
HR 78 2340 0091 310310230, SWIFT PBZGHR 2X. (za gradnju crkve u Srbu)


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close