Kolumne

Popularne knjige koje je ne moguće ekranizirati

Prema jednom istraživanju, povijesno gledano, oko trećina svih filmova holivudske produkcije adaptacije su romana, a tijekom posljednje tri godine, najmanje polovica od 10 najuspješnijih filmova snimljeni su prema knjizi. No to neće biti moguće i s ovim knjigama.

“Sto godina samoće”- Gabriel Garcia Marquez

Opće je poznata stvar da postoji more filmaša kojima bi se i više nego svidjela mogućnost da ovaj veličanstveni roma Gabriela Garcije Marqueza o ljubavi i gubitku viđene kroz sedam generacija obitelji, pretvore u novi mega hit.

Također, tu su i milijuni obožavatelja romana koji je od svog objavljivanja 1967. preveden na 37 jezika, a koji bi rado platili više od 10 dolara da ga pogledaju na velikom ekranu.  Unatoč mnogim pokušajima, autor je uporno odbijao prodati književna filmska prava, premda je rekao Harveyu Weinsteinu i redatelju Giuseppeu Tornatoreu kako bih im prodao pod jednim uvjetom: “Moramo snimiti cijelu knjigu, ali objaviti samo jedno poglavlje – dvije minute dugo – svake godine, tijekom 100 godina”.

“Lovac u žitu” – J. D. Salinger

J. D. Salingerov roman iz 1951. još je jedan kultni naslov čija je filmska prava brižno čuvao sam autor. Mnogi vjeruju kako je Salingerova nevoljkost da ga vidi na velikom platnu posljedica katastrofe koja se dogodila s My Foolish Heartom, filmom Marka Robsona iz 1949., temeljenog na Salingerovom romanu Uncle Wiggily in Connecticut. I dok broj filmaša koji su izrazili interes za ekranizaciju knjige podsjeća na najveću epsku holivudsku večer ikada priređenu – mislimo na Billyja Wildera, Eliu Kazana, Marlona Branda, Stevena Spielberga, Jacka Nicholsona, Terrencea Malicka i Leonarda DiCapria – Salingera je uvijek zabrinjavalo da se naracija knjige ne bi uspješno prenijela na film. A on nije htio biti prisutan ako bi rezultati bili potencijalno katastrofalni!

“Krvavi meridijan” ili “Večernja rumen na zapadu” – Cormac McCarthy

Cormac McCarthyev vrlo specifičan ritam nije najjednostavnija stvar za adaptaciju, kao što su i mnogi od holivudskih najtalentiranijih redatelja otkrili. “Krvavi Meridijan”, autorov antivestern iz 1985. koji slijedi odbjeglog tinejdžera poznatog kao “klinac”, dokazao je da je izazov. Velikim dijelom zahvaljujući činjenici kako je teško pronaći način da se uključi prekomjerno nasilje iz romana na organski i neizrabljivački način.

“Ubik” -Philip K. Dick

Vjerovali ili ne, postoji roman Philipa K. Dicka, koji tek treba biti pretvoren u film. Što ne znači da adaptacija ove znanstveno-fantastične priče iz 1969. o telepatiji i kolonizaciji Mjeseca nije pokušana. Već 1974. godine, redatelj Jean-Pierre Gorin zaposlio je Dicka da prilagodi vlastiti rad za snimanje. Dick je završio scenarij za manje od mjesec dana. Iako film nikada nije snimljen, scenarij je bio objavljen 1985. kao “Ubik: scenarij”.

Do danas snimanje nije počelo.

“Infinite Jest” – David Foster Wallace

To je knjiga s više od 1000 stranica i proizvod je jednog od najvećih postmodernističkih pisaca svih vremena. Priča postaje čudna kada saznamo da je glumac Curtis Armstrong, najpoznatiji po ulozi Boogera u filmu Revenge of the Nerds franšize, zapravo napisao adaptaciju knjige za HBO koja nikada nije bila snimljena. No, nedugo nakon što je Wallace tragično počinio samoubojstvo u 2008., izvješća počinju govoriti da je autor radio na adaptaciji knjige s filmašem Samom Jonesom. Ironija je, naravno, da Infinite Jest govori o filmu (nazvanom Infinite Jest) koji je toliko upečatljiv da svatko tko ga je pogledao jedino želi gledati ga opet i opet i opet … sve dok on ili ona ne umre.

“What makes Sammy run?” – Budd Schulberg

Inspiriran svojim producentom i izvršnim urednikom studija, What Makes Sammy Run? Budda Schulberga koji govori o beskrupuloznom djetetu (Sammy Glick) koje napreduje od dječaka čiji je jedini posao kopiranje do scenarista, briljantan je prikaz unutrašnjeg djelovanja industrije zabave. I dok Hollywood obično voli dobru tematsku priču, jedina uspješna prilagodba Schulbergova romana iz 1941. (dosad) bilo je nekoliko televizijskih produkcija i dugoprikazivani Broadway mjuzikl koji je debitirao 1964. godine i bio oživljen 2006. Iako je Dreamworks 2001. platio 2,6 milijuna dolara za prava da se knjiga adaptira od strane Bena Stillera, dosada još nije najavljen datum početka.

“Čudesne avanture Kavaliera & Claya” – Michael Chabon

S obzirom na popularnost i plodnost, iznenađujuće je da više radova Michaela Chabona nije osvanulo na velikom platnu (Wonder Boys i The Mysteries of Pittsburgh dvije su iznimke). No, s obzirom na jedinstvenu mješavinu povijesti, vremešnosti i humorističnih knjiga u ovom romanu, dobitniku Pulitzerove nagrade, o dvoje židovskih rođaka koji su postali velike face u strip biznisu, činjenica da su Čudesne avanture Kavaliera & Klaya napunile 14 godina, a još uvijek po njima nije snimljen film, čini ju još više zapanjujućom. Pogotovo jer je producent Scott Rudin kupio prava za adaptaciju još prije nego je knjiga objavljena (Rudin je kupio prava na temelju pročitane jedne i pol stranice). Do 2002. godine, Chabon je napisao šest nacrta scenarija.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close