Zdravlje

Kako pomoći osobi koja se guši

Pjevačica Cher je 1982. tijekom probe na Broadwayu progutala vitaminsku pilulu. Uletjela joj je u dušnik. Počela se gušiti. Pokušala ju je “pogurati” komadićem kruha, no to je samo pogoršalo stvar. Nasreću, u blizini se našao producent Robert Altman. Shvatio je o čemu je riječ i izveo je Heimlichov zahvat. Kruh je izletio iz usta, a Cher je pilulu iskašljala na putu do bolnice. Tad je izjavila da joj je Heimlichov zahvat spasio život.


Heimlichov zahvat se izvodi na ljudima kojima je hrana umjesto u probavni trakt skrenula u dišni put. Kad dođe do potpunog začepljenja dišnog puta, čovjek ostaje bez zraka, kašlje i pritom obično pokazuje rukama da se guši te šakom obuhvaća vrat pokazujući da se guši. Ako ne izvedemo ovaj zahvat, osoba sigurno umire”,  kaže dr. Tanja Pekez Pavliško, liječnica opće medicine iz Kutine, autorica i koautorica nekoliko priručnika za pružanje prve pomoći.

Dodaje kako Heimlichov zahvat nije prvi korak u pružanju prve pomoći u slučaju gušenja. Naime, prema smjernicama Europskog saveza za reanimaciju, čovjeku koji je pri svijesti, a koji stoji ili sjedi, prvo možemo pokušati istjerati komadić hrane, lijek ili nešto treće što je već zapelo u dušniku tako da ga nekoliko puta udarimo otvorenim dlanom po leđima, između lopatica. To može pomoći da predmet koji čovjeka guši jednostavno izleti.

Ako to ne uspije, tada treba osobi koja se guši, a koja je pri svijesti, prići odostraga te je obujmiti rukama. Zatim treba stisnutu šaku jedne ruke uhvatiti drugom rukom, tako da je palac okrenut prema trbuhu u središnjoj liniji ispod rebara, a iznad pupka”,  pojašnjava naša sugovornica.

Tada naglim i snažnim stezanjem ruku šake pritisnemo u trbuh i snažno ih povučemo prema gore, dodaje liječnica.

“Hvat se ponavlja pet puta. Ako predmet koji ga guši ne izleti, ponovite postupak. Nekoliko puta čovjeka udarite dlanom između lopatica pa opet pet puta napravite Heimlichov zahvat”, napominje Pekez Pavliško.

Više na 24sata.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close