Ličko-senjska županijaNacionalnaPolitika

Poglavar SPC-a pjevao ratnu o Lici: “Zbogom ostaj mala kod ovaca, a ja odoh preko Donjeg Lapca”

ISPRIČAO SE ZA PJEVANJE ČETNIČKE PJESME

SVETI arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao je mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za 46. poglavara SPC-a – piše index. 


Zvona na hramu Svetog Save na Vračaru oglasila su se nekoliko minuta prije 16 sati označavajući da je izabran 46. patrijarh srpski, koji na tom mjestu nasljeđuje preminulog patrijarha Irineja, koji je umro u studenome 2020. od posljedica zaraze koronavirusom.

Izbor novog patrijarha SPC-a nije samo važno vjersko pitanje, nego ono za Srbiju ima i veliko političko značenje s obzirom na to da se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić do sada umnogome oslanjao na potporu SPC-a, posebno kad je riječ o osjetljivim pitanjima kao što su odnosi s Kosovom ili Crnom Gorom. Važne političke odluke donošene su najčešće uz suglasnost Srpske pravoslavne crkve i patrijarha Irineja, s kojim je Vučić bio u vrlo dobrim odnosima. – piše dalje index.

Porfirije ima povijest vezanu za pjevanje četničkih pjesama, a sve je i danas dostupno na YouTube s više od 500 000 pregleda. Napomenimo da se za naveden čin i ispričao sljedećim riječima:

 “Nakon liturgije bio je ručak i zabava, rekao sam Voji Bilbiji da otpjeva ‘našu pjesmu’, misleći na “Tamo daleko”. On je počeo pjevati pjesmu koju i ne znam i nekako sam pjevušio za njima, malo iznenađen što nije zapjevao onu koju sam mislio, pa sam u jednom trenutku i zašutio”, rekao je dodavši da je zašutio kada se pjevalo o “kokardi vojvode Đujića”.

U priopćenju navodi i da izraža žaljenje “zbog zloupotrebe i manipulacije videosnimkom na kojoj se nalazi u društvu svećenika koji su pjevali četničke pjesme” te zbog jaza između Hrvata i Srba. Tvrdio je da tada, kao gost u Chicagu, nije bio u prilici utjecati na sve okolnosti.”

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close