LifestyleIzdvojeno

Početak srpnja donosi predah od vrućine, pred nama je najsunčaniji i najtopliji mjesec u godini

PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

Početak srpnja ipak neće biti jako nestabilan, iako će pljuskovi ponegdje na zapadu već u noći, a zatim i prijepodne donijeti predah od vrućine.


Pred nam je najsunčaniji i najtopliji mjesec u godini, koji ćemo započeti primjerenijim temperaturama klimatološkim prosjecima. No, mjesec iza nas, bit će izgledno označen u većini zemlje kao vrlo topao pa i ekstremno vruć.

Imali smo dva toplinska vala. U zadnjem smo sa 37 °C na zagrebačkom Griču izjednačili rekord na toj postaji star čak 86 godina. No, najviša je temperatura izmjerena na vrhuncu prvog i dužeg toplinskog vala na aerodromu kraj Osijeka, bilo 38,5 °C.

Nije bilo osobito vjetrovito, zabilježili smo tek dvije burne epizode, no uglavnom je bilo sušno. Duž Jadrana je pala tek koja kišna kap, većinom čak ni toliko pa vlada i ekstremna suša. U unutrašnjosti je zato bilo grmljavinskih nevremena, a čak dva vrlo izražena u Slavoniji, gdje je najviše nastradao požeški kraj. Grad Požega bio je poplavljen nakon obilne kiše početkom mjeseca, a onda je ekstremnu vrućinu naglo prekinula oluja s jakom tučom i ledom uzrokujući veliku materijalnu štetu.

Četvrtak

Početak srpnja ipak neće biti jako nestabilan, iako će pljuskovi ponegdje na zapadu već u noći, a zatim i prijepodne donijeti predah od vrućine. Zapuhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu i zapadnjak, no na moru ostaje toplo, na jugu i sunčano.

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima djelomice sunčano, ali sve nestabilnije pa se prolazno očekuju pljuskovi praćeni grmljavinom, lokalno moguće i izraženiji. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, uz nestabilno nakratko pojačan. Temperatura osjetno niža, ugodnije uz 28 °C.

Na istoku u početku nešto više sunca, ali će uz dnevni razvoj oblaka postupno biti sve nestabilnije, osobito navečer kada će i značajnije porasti vjerojatnost za lokalne pljuskove praćene grmljavinom. S njima će biti i vjetrovitije, jer će prolazno pojačati sjeverac i sjeverozapadnjak. No, bit će osjetno manje vruće, uglavnom oko ili čak malo ispod 30 °C.

U Dalmaciji većinom sunčano, tek u zaobalju uz nešto malo oblaka. Puhat će većinom umjeren maestral, povremeno s jakim udarima pa će biti i malo ugodnije, iako, još uvijek vruće.

Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano, ali uz razvoj oblaka može biti grmljavinskih pljuskova osobito u riječkom zaleđu i Gorskom kotaru. Uz more tek malo manje vruće i sparno, a ugodnije svakako u gorju.

Idućih dana na kopnu

Na kopnu ugodnije prilike, ali i promjenjive. No, značajnije količine oborine očekuju se prolazno početkom idućeg tjedna, dok će veći dio vikenda, osobito u subotu, ostati suh.

Idućih dana na moru

Na Jadranu i dalje tople noći, a dani tek malo manje vrući. Ipak, na sjeveru može pasti rijetko koji kraći lokalni pljusak, a znatno izgledniji i izraženiji će biti početkom idućeg tjedna, kada će neugodna biti i južina.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close