Vijesti

Plivajte – za zdravlje!

Plivanje se smatra jednim od najtemeljnijih oblika vježbanja, i to za cijelo tijelo.


Ako bi se biralo koji je sport najbolji za cjelokupno stanje ljudskog organizma, onda bi prvo mjesto sigurno zauzelo plivanje. Ono aktivira sve mišiće u tijelu, jača kardiovaskularni sustav, produbljuje disanje i povećava kapacitet pluća, ali utječe i na našu psihu.

Ovo su samo neke od blagodati plivanja koje su ujedno i preporuka da se što prije počne sa tim sportom, makar i rekreativno. Plivanje se smatra jednim od najtemeljnijih oblika vježbanja, i to za cijelo tijelo: ruke, ramena, leđa, grudni koš, stražnjicu, noge… Na ovaj način tijelo postaje izdržljivije, čime se usporava i njegovo starenje.

Osim šetnje brzim korakom, plivanje je sport koji se najviše preporučuje. Prilikom plivanja aktiviraju se svi mišići, potiče se i masaža cijelog tijela i mišića, ali i svih drugih organa. Ovaj sport pridonosi boljoj općoj kondiciji organizma, utječe i na perifernu i centralnu cirkulaciju, pridonosi psihičkom opuštanju, ali utječe na pravilan razvoj i držanje, kažu stručnjaci. Plivanje je i pravi izbor za one koji žele smršavjeti, jer je to sport uz koji se gubi najviše kalorija. Za ilustraciju, za samo sat vremena plivanja prsnim stilom, osim jačanja grudnih mišića, može se sagorjeti i do 750 kalorija. Prema stranim studijama, žene koje plivaju pet puta tjedno mogu za 20 posto smanjiti rizik od raka dojke.

Međutim, dobitna je kombinacija za opće stanje organizma, pa čak i kod onih koji imaju zdravstvene probleme, kad se plivanje spoji s morskom vodom. Osim prednosti koje plivanje ima samo po sebi, u morskoj vodi ono je još učinkovitije, a pomaže i ublažavanju nekih zdravstvenih tegoba. Morska voda dodatno utječe na periferne krvne žile. Djeluje i kao masaža za tijelo, tonizira kožu, a možda jedna od najvećih dobrobiti je ta što se kupanjem u slanoj vodi udiše prirodni jod neophodan za rad štitnjače.

Plivanje u morskoj vodi blagotvorno djeluje i na astmu i alergije, jer morska sol ima svojstva antiseptika i antihistamina. Ona olakšava bol, smanjuje upale, opušta i potiče oslobađanje viška tekućine iz organizma. Zato kupanje u moru i godi osobama koje pate od reume, artritisa, bolova u leđima i mišićima. Zbog svog sastava (minerali, fluor, magnezij, kalcij, jod…) morska voda djeluje i na kožu i dobra je za njeno čišćenje, ali i za ublažavanje dermatitisa, psorijaze i ekcema.

Zašto je dobra morska voda:

Sadrži jod neophodan za rad štitnjače

Sadrži natrij, magnezij, kalcij…

Blagotvorno djeluje na astmu i alergiju

Ublažava artritis

Pomaže u smanjenju bolova i upala

Lakše se podnose reuma, bolovi u leđima i mišićima

Kupanje u morskoj vodi potiče rad jetre, bubrega i kože, koji inače izlučuju štetne tvari

Pomaže kod dermatitisa, psorijaze i ekcema

Potiče obnavljanje stanica

Čisti kožu i utječe na njen izgled

Pomaže u uklanjanju celulita

Kupanje u vodi, a naročito morskoj, oslobađa od stresa

 

Blagodati plivanja:

Osnažuje mišiće cijelog tijela

Jača kardiovaskularni sustav

Poboljšava opskrbljivanje srca i pluća kisikom

Povećava kapacitet pluća

Opušta živčani sustav

Poboljšava pokretljivost zglobova

Troši kalorije i potiče mršavljenje

 

Mršavite uz plivanje

Za 30 minuta plivanja slobodnim stilom gubi se oko 350 kalorija

Sat vremena prsnog plivanja izgara 750 kalorija

Sat vremena plivanja leptir (delfin) stilom potrošit će oko 800 kalorija

Leđni stil sagorijeva oko 500 kalorija po satu


Tekst: glas-slavonije.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close