WebZnanostTechIzdvojeno

Pitali smo Chat GPT je li Tesla Hrvat ili Srbin, a otkrio nam je nešto i o njegovu djetinjstvu u Lici

RAZGOVOR S UMJETNOM INTELIGENCIJOM

Chat.openai.com je jedna od najinovativnijih platformi za razgovor s umjetnom inteligencijom.


Ova platforma koristi najnaprednije modele dubokog učenja koji omogućavaju korisnicima da razgovaraju s chatbotovima koji su sposobni odgovarati na različita pitanja, rješavati probleme, pružati informacije i savjete.

Odlučili smo Chat GPT-ju postaviti i nekoliko zanimljivih pitanja o Nikoli Tesli, a odgovore donosimo u nastavku.

Za početak, upitali smo ga vjerojatno i najintrigantnije pitanje – je li Tesla Srbin ili Hrvat.

“Nikola Tesla bio je po narodnosti Srbin, rođen u Smiljanu u Hrvatskoj, koja je u to vrijeme bila dio Austro-Ugarske Monarhije. Tesla je živio i radio u različitim zemljama, uključujući SAD, Kanadu i Francusku, ali se uvijek ponosio svojim srpskim porijeklom”, tvrdi umjetna inteligencija.

Napustio školu i prije nego što je završio razred

Upitali smo zatim Chat GPT da nam ispriča nešto i o Teslinom djetinjstvu u Lici.

“Nikola Tesla je rođen u Smiljanu, malom selu u Lici, koji se nalazio u to vrijeme u Austro-Ugarskoj Monarhiji. Odrastao je u obitelji pravoslavnog svećenika, Milutina Tesle, i njegove supruge Đuke, koja je bila vrlo obrazovana žena. Nikola Tesla je imao dva starija brata, Dane i Angelu, te mlađu sestru Maricu.

Tesla je opisao svoje djetinjstvo kao vrlo sretno i puno znatiželje. Već u ranim godinama bio je fasciniran elektricitetom i eksperimentirao je s različitim napravama. Jednom prilikom, dok je bio dijete, Tesla je čak pokušao konstruirati mlin za brašno koji bi radio na vodu, što je bio znak njegove rane znatiželje i inovativnosti.

Tesla je kao dijete bio vrlo boležljiv, pa su njegovi roditelji odlučili da će mu biti bolje ako ga upišu u srednju školu u Karlovcu. Tamo je Tesla pokazao izvanredan talenat za matematiku i fiziku, ali se kasnije sukobio s profesorima zbog njihove metodologije rada. To ga je natjeralo da napusti školu prije nego što je završio posljednji razred. Nakon toga, Tesla je putovao i radio u različitim zemljama, uključujući SAD, gdje je postigao izvanredne uspjehe u području elektrotehnike i izuma”, odgovorio nam je.

‘Lika – oskudan kraj, često pogođen katastrofama’

Nadalje, upitali smo ga i kako je izgledala Lika u Teslino doba.

“Lika u doba Nikole Tesle bila je ruralni kraj s vrlo malo urbanih naselja i industrijalizacije. To je bio teško pristupačan i oskudan kraj, koji je često pogođen prirodnim katastrofama poput suša, poplava i zemljotresa. U to vrijeme, Lika je bila dio Austro-Ugarske Monarhije, a njezina ekonomija temeljila se na poljoprivredi, stočarstvu i rudarstvu.

Život u Lici u to vrijeme bio je težak, a stanovništvo je moralo biti vrlo samodostatno kako bi preživjelo. Mnogi su se bavili stočarstvom, a uzgoj ovaca, goveda i svinja bio je vrlo važan izvor hrane i prihoda za lokalno stanovništvo. Lika je bila poznata i po proizvodnji vune i tekstila, a neki su se bavili i obradom drveta, uglavnom za proizvodnju namještaja.

Tesla je odrastao u sredini koja nije bila vrlo blagonaklona prema napretku i inovacijama, ali upravo iz takve okoline i uvjeta uspio je izrasti u jednog od najvećih izumitelja u povijesti čovječanstva”, odgovor je popularnog Chat GPT-ja.


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close