Tech

Ovu zgradu će u Dubaiju – isprintati

Dok se u svijetu tek razmišlja o konceptima izrade stambenih objekata pomoću 3D pisača ili tek odrađuju prototipi, u Dubaiju su najavili nešto ozbiljniji projekt – potpuno funkcionalnu uredsku zgradu površine 185 kvadrata. Za njenu izradu pobrinut će se šest metara visok pisač…


Projekt je najavio UAENIC (United Arab Emirates National Innovation Committee), a pored samog okvira, čini se kako će 3D ispisom biti napravljen i dobar dio unutrašnjosti – što uključuje i namještaj.

Za izradu zgrade koristit će se niz različitih materijala, posebne vrste plastike, staklena vlakna i ojačani beton. Zašto se odlučiti na ovakvu vrstu izrade? Pored egzotičnosti, koju dolje obožavaju, jedan od bitnijih parametara je vrijeme izrade – od svega nekoliko tjedana. Pri tom će se utrošiti 80 posto manje sredstava za ‘ruke’, ali i uštedjeti otpad pri izradi (do čak 60 posto).

‘Ideja izrade ovakvih zgrada je jednom bila san, no danas je to stvarnost. Zgrada koju ćemo napraviti će svjedočiti učinkovitosti i kreativnosti tehnologije 3D ispisa, a vjerujemo i da će izmijeniti konstrukcijske i dizajnerske sektore’, izjavio je Al Gergawi, predsjedavajući UAENIC-a.


Tekst: tportal

Foto: Screenshot UAENIC , Autor:United Arab Emirates National Innovation Committee

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close