Politika

Gradovi s najmanje nezaposlenih: U čemu je tajna njihovog uspjeha?

Krajem svibnja, kad se održavaju lokalni izbori, u utrku za gradonačelnike krenut će i čelni ljudi deset hrvatskih gradova u kojima ima najmanje nezaposlenih, piše 24sata.hr


Među top deset, prema analizi koju je objavio portal gradonacelnik.hr, ponovno su samo srednji i mali kontinentalni gradovi.

Grad Klanjec, koji je uvjerljivi rekorder po smanjenju broja nezaposlenih u posljednju godinu dana (26,1 posto), u posljednje četiri godine bilježi smanjenje od čak 49,1 posto i time se plasirao na deseto mjesto. Kad se gledaju podaci HZZ-a, broj registriranih nezaposlenih u Zlataru u posljednje četiri godine smanjen je za čak 58 posto.

Nakon Zlatara, u top deset gradova s najboljim statističkim pokazateljima plasirali su se Križevci sa smanjenjem od 56 posto.

– Kontinuirano ulažemo u razvoj gospodarske infrastrukture u našim trima poduzetničkim zonama, a pored toga, prošle godine otvorili smo Razvojni centar i tehnološki park Križevci, u čije su prostore u samo tri mjeseca svoje poslovanje preselila 22 poduzetnika. Također, Grad Križevci pruža niz olakšica i brojne mjere poduzetnicima i gospodarstvenicima. Vjerujemo da su u jednom dijelu to razlozi ovih pozitivnih trendova, a smatramo kako su otvorenjem brze ceste od Križevaca prema Zagrebu stvoreni još bolji preduvjeti za razvoj gospodarstva i poduzetništva što samo po sebi donosi nova radna mjesta i smanjenje broja nezaposlenih. Nadamo se da će ovi rezultati u budućnosti biti još i bolji – izjavio je Branko Hrg, gradonačelnik Križevaca, za portal gradonačelnik.hr.

U top deset su Varaždinske Toplice, Ozalj, Ludbreg, Novi Marof, Varaždin, Pregrada i Vrbovec.

Smanjenje nezaposlenosti u Varaždinu rezultat je niza mjera i poteza ne samo lokalne samouprave, nego i drugih sudionika. Zadatak je lokalne samouprave stvaranje povoljne poslovne klime za nove investicije koje, unatoč recesiji, u Varaždinu nisu izostale. Varaždin je tradicionalno grad obrtništva i poduzetništva koje je pokazalo vitalnost i u najtežim danima. Uz to, osmislili smo i proveli konkretne mjere stimulirajući otvaranje novih radnih mjesta. Smanjenje komunalnih doprinosa i naknada jedan je od najdirektnijih načina – izjavio je za 24sata Goran Habuš, gradonačelnik Varaždina.

U varaždinskoj gradskoj upravi kažu kako su postali servis svih ulagača ili poduzetnika koji su tražili pomoć pri izdavanju dozvola za gradnju novih proizvodnih mjesta ili onih koji su povećanjem ulaganja zadržavali radna mjesta i uvodili nove tehnologije.

U obližnjem Novome Marofu također imaju uspješan recept za privlačenje poduzetnika koji otvaraju nova radna mjesta.

Gradska uprava na raspolaganju je gospodarstvenicima non-stop. Pratimo ih od pokretanja ideje do realizacije projekata. Koliko se ažurno radi u Gradu Novom Marofu sigurno svjedoči i podatak da se ovdje drži rekord po izdavanju građevinske dozvole. Naime, Gradu Novom Marofu izdana je građevinska dozvola samo 20 minuta po predaji sve potrebne dokumentacije. Slično mogu očekivati i potencijalni investitori koje je Grad spreman pratiti na svakom koraku njihove investicije – rekao nam je Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa.

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić naglašava kako je za uspjeh bitna i suradnja s lokalnim poduzetnicima.

Stvorena je poticajna suradnička klima koja će i ove godine pridonijeti da se u razvoj gospodarstva investira više od 100 milijuna kuna. Većina ovih ulaganja su izvozno orijentirana tako da su ukupni prihodi ludbreških gospodarstvenika u 2016. godini viši od milijarde kuna. Ono što je posebno zanimljivo je da je u Ludbregu zabilježena i najviša prosječna plaća isplaćena u industriji na sjeveru Hrvatske u iznosu od 4903 kune – kaže Bilić.

Među top deset nalazi se i Ozalj. Gradonačelnica Gordana Lipšinić objašnjava kako imaju inventivnu gradsku upravu koja uspješno koristi sve raspoložive prilike i resurse.

Gradska uprava i gradske tvrtke kontinuirano sudjeluju na svim natječajima te preko raznih projekata osiguravaju poslove za određeni broj ljudi. Trenutačno je nekoliko projekata u završnoj fazi, a zaposlit će nove ljude. Intenzivno radimo i na buđenju turističkog interesa za Ozalj. To će osigurati posao ugostiteljima i OPG-ovima – rekla je Lipšinić

Donosi 24sata.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close