Posao

Ovi apsurdi s cijenama u trgovinama su dokaz o najbesmislenijoj mjeri Vlade RH

Krenimo redom kroz sve apsurde ovog pokušaja utjecaja na cjenovna kretanja.


Prvo i najvažnije, ograničenje cijena dobrog dijela asortimana na kraju je uzrokovalo povlačenje tog tipa proizvoda s polica jer proizvođači više nisu imali financijske logike.

Ne isplati se

Najbolje se to može ilustrirati na toaletnom papiru, konkretno paketu od deset rola, tri sloja, kojemu je cijena ograničena na 2,99 eura, a koji je danas lutrija pronaći na policama.

Naime, količina papira koja se koristi za ovaj cjenovno ograničeni artikl razlikuje se od proizvođača do proizvođača jer iako je propisan broj rola i slojeva, nije propisan broj listića pa se onima čiji je papir bio “bogatiji” naprosto više nije isplatilo raditi po tim cijenama.

Označavanje cijena

Drugo, teško je ne zamijetiti kako dobar dio proizvoda s ograničenim cijenama košta i manje nego što je Vlada odredila pa se postavlja pitanje što se to točno ograničavalo.

Evo, recimo, šampon od jedne litre kojemu je cijena ograničena na 3,49 eura je u trgovinama moguće naći za 2,65, pa čak i manje od dva eura. I suncokretovo ulje jeftinije je od propisanih 1,72 eura, niža je i cijena brašna tip 400, krumpir je ograničen na 3,99 za pet kilograma, ali ga je moguće kupiti za manje od tri eura i tako dalje.

Nova samohvala

Ministar Filipović javnosti je priopćio kako je ograničenje cijena imalo efekta, i to dokazuje na primjeru četiri proizvoda: sira Gouda, špagetta Barilla i Žito, riže arborio Scotti i Zvijezdina biljnog ulja čije su cijene, kao, drastično pale.

Posljednja dva artikla, međutim, uopće nemaju ograničenu cijenu, a špagete od 500 grama drugih brendova kao i Goudu u rinfuzi ionako je moguće kupiti za nižu cijenu od ograničene.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: jutarnji.hr | Foto: pixabay.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close