Turizam

Ove stvari nikako nemojte dirati u avionu

Putovanje zrakoplovom standardna je procedura kada putujemo na udaljene destinacije, a nekima i ugodnije sredstvo za prelazak kraćih udaljenosti. Nađete li se u ‘čeličnoj ptici’ pokušajte izbjegnuti ove površine, ili ih dodirivati što je manje moguće jer kriju obilje bakterija koje mogu naškoditi vašem zdravlju.


1. Pomični stolić
Studija sveučilišta iz Arizone pokazala je još 2007. godine da su četiri od šest stolića za objedovanje u zrakoplovima sadržavala tragove bakterija koje mogu izazvati mučninu i povraćanje. Stjuardi i drugo zrakoplovno osoblje obrišu ove stoliće jednom dnevno, pa je poželjno prije jela oprati ruke, a između hrane i stola uvijek imati neki zaštitni sloj.

2. Kvaka s unutrašnje i vanjske strane zahoda

Neki ljudi ne peru ruke nakon male i velike nužde, a bakterije prenose na sve površine koje potom dotaknu. Kvaka s vanjske i unutrašnje strane zahoda krizno je žarište za prenošenje tih mikro organizama – najčešće bakterije E.coli – koja može ozbiljno ugroziti zdravlje.

3. Daska za wc i gumb za spuštanje vode
Iz istog razloga suzdržite se i od direktnog dodirivanja WC daske, kao i gumba za spuštanje vode. Ako možete radije se poslužite toaletnim papirom, a svakako dobro operite ruke nakon korištenja toaletnih prostorija.

4. Nasloni za ruke na sjedalima
Osobe koje ne peru ruke nakon nužde, bakterije prenose i na naslone sjedala u zrakoplovima. Bakterija E.coli na njima može preživjeti čak 96 sati. Iako se ovom bakterijom ne možete zaraziti jednostavnim dodirom, izbjegavajte trljanje o ovu površinu, ali i dodirivanje usta i očiju nakon toga.

5. Pokrivači
Svakoga dana u zrakoplovu se mijenjaju pokrivači, no nakon jedne upotrebe se ponovo slažu i nude gostima. Želite li biti sigurni da se ne pokrivate dekicom koja sadrži nečistoće i nečije bakterije, ponesite vlastitu dekicu.


 

Tekst: punkufer.dnevnik.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close