Znanost

Ovaj lijek u roku od 24 sata sprječava širenje koronavirusa kod zaraženih pacijenata

VAŽNO OTKRIĆE

Tim znanstvenika s Instituta za biomedicinske znanosti pri državnom Sveučilištu Georgia tvrdi da su otkrili antivirusni lijek koji se u tijelo unosi oralno te u roku od 24 sata sprječava oboljele osobe da šire koronavirus na zdrave osobe.


Riječ je o lijeku MK-4482/EIDD-2801, poznatiji pod nazivom Molnupiravir, koji za jedan dan potpuno obustavlja mogući prijenos Covid-19 na druge osobe.

Na čelu tima je doktor dr. Richard Plemper, koji je prvotno otkrio da je Molnupiravir vrlo učinkovit protiv virusa gripe.

“Prvi put je pokazano da već postojeći lijek koji se unosi oralno brzo blokira transmisiju koronavirusa, a to bi moglo sve promijeniti”, poručuje dr. Plemper, dodajući da je ovo prekretnica, piše Daily Mail.

Prekidanje širenja virusa dok ne dođe do masovnog cijepljenja moglo bi zaustaviti i ublažiti katastrofalne posljedice pandemije.

“Primijetili smo da lijek MK-4482/EIDD-2801 je donio čitav spektar aktivnosti protiv respiratornih RNA virusa i da liječenje zaraženih životinja kada smo im oralno davali lijek, dramatično smanjuje transmisiju”, rekao je Plemper.

Studija koju je ovaj tim proveo objavljena je u znanstvenom časopisu Nature Microbiology, a u testiranju su korištene vjeverice kako bi se vidjelo koliko taj lijek suzbija transmisiju. Znanatvenici su prvo zarazili vjeverice nakon čega su pratili širenje virusa. Nakon toga su im dali Molnupiravir. Kad su u isti prostor stavili zaražene vjeverice koje su uzele lijek s nezaraženima, nitko nije bio zaražen u kontaktu. Molnupiravir se trenutačno nalazi u naprednoj fazi kliničkih testiranja.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close