Zdravlje

Otkriveno kako su drevni pijani Egipćani liječili mamurluk

Skrivanje mamurluka u drevnom Egiptu bilo je malo kompliciranije nego danas, ali ne i nemoguće


Dok danas možete popiti ibuprofen dan nakon što ste zatulumarili, drevni Egipćani su se možda ‘liječili’ noseći lisnate ogrlice.

Naime, prema nedavno prevednim i objavljenim papirusima napisanim na grčkom, to je bio lijek za “pijanu glavobolju”. ‘Žrtve’ alkohola trebale su nanizati lišće grma Ruscus racemosus i po mogućnosti ga nositi kao ogrlicu oko vrata, otkriva tekst. Vjerovalo se da ova biljka općenito pomaže kod glavobolje, no funkcionira li ili ne, zasad ne znamo.

1900 godina stari papirus na kojem je pronađen ovaj čudotvorni lijek, jedan je od 500.000 dokumenata koje su u drevnom egipatskom gradu Oxyrhynchusu pronašli znanstvenici Bernard Grenfell i Arthur Hunt prije 100 godina.

Istraživanje i publiciranje tolikog broja zapisa je dugotrajan i spor posao, a nedavno je objavljena knjiga broj 80, koja sadrži istraživanja i dešifriranje 30-ak medicinskih zapisa, među kojima je bio i ovaj o liječenju mamurluka.

“Najnovija knjiga predstavlja najveću kolekciju medicinskih zapisa na papirusu, ikad objavljenih”, napisala je profesorica Vivian Nutton u predgovoru. Kolekcija uključuje opise tretmana i lijekove za različite bolesti, uključujući hemoroide, čireve, probleme sa zubima, pa čak i dio u kojem se raspravlja o operaciji oka.

Pisci ovih antičkih zapisa otkrili su nam mnogo o grčkom znanju. Nekadašnji stanovnici Oxyrhynchusa prigrlili su helenističku kulturu koja se proširila diljem Egipta i po širem Bliskom Istoku, nakon osvajanja Aleksandra Velikog.

Neugodno liječenje očiju

Neki od najzanimljivijih opisanih tretmana tiču se očiju. Naime, u jednom tekstu nalazi se desetak recepata za izradu losiona za čišćenje očiju, nazvanog collyruim. Jedan od recepata trebao bi izliječiti pojavu iscjetka – sluzi iz oka, a sadrži sastojke poput bakrenih pahuljica, antimon oksida, bijelog olova, očišćene sirove metalne supstance (koja se proizvodi taljenjem), škrobi, sušenih ruža, kišnice, arapske gume, soka od maka i biljke Valeriane celtice.

To liječenje djeluje pak prilično blago u usporedbi s kirurškim tehnikama koje su predstavljene u kolekciji. Jedan dio opisuje operaciju na izokrenutoj vjeđi koja se tako sama okrenula, te počela uzrokovati iritacije. Ostali su zapisi samo dijelova teksta, pa su neke riječi nepotpune, ali prilično je jasno da je riječ o operaciji koja nije bila za one slabog želuca. Pogotovo kad uzmete u obzir da u to vrijeme još nije bila izumljena anestezija.

Ovi medicinski papirusi sad su u vlasništvu Egipatskog istraživačkog društva, a čuvaju se u knjižnici Sackler u Oxfordu, piše Yahoo.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: express.hr | Foto: history.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close