KulturaIzdvojeno

ONLINE KVIZ U Gospiću kreativno obilježavaju Međunarodni dan muzeja

"Muzeji za jednakost: različitost i uključivost"

U Hrvatskoj i svijetu, svake godine 18. svibnja obilježava se Međunarodni dan muzeja.


Tada svojim članovima, muzejima i stručnjacima koji rade u muzejima, Međunarodni savjet za muzeje preporučuje temu vezanu za aktualne trendove i zbivanja u muzejskoj zajednici.

Tom prilikom muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom očuvanju. Ove godine obilježava se jubilarna 40. manifestacija, a predložena tema je “Muzeji za jednakost: različitost i uključivost”.

“U ovim drugačijim uvjetima rada koji su nas razdvojili i izolirali zadnjih mjeseci i kada smo morali odustati od planiranih programa, odlučili smo posjetitelje uključiti u djelovanje Muzeja kroz ponuđene kvizove znanja. Kvizove smo podijelili u dvije kategorije s dvije različite razine. Prva razina kviza (Mali mudraci) obuhvaća jednostavnija i općenitija pitanja, dok je druga (Veliki mudraci) nešto zahtjevnija i kompleksnija. Obje razine sadržavaju 15 pitanja koja su formulirana tako da posjetitelj bira između više ponuđenih odgovora.” poručuju iz Muzeja Like Gospić.

Kviz je nastao kao logičan slijed osmišljene društvene igre „Lički mudraci“, koja je predstavljena javnosti u Muzeju Like Gospić krajem 2019.godine. Većina pitanja se odnosi na poznavanje ličke kulturne baštine, stoga 18. svibnja posjetite njihovu web stranicu i provjerite svoje znanje o hrvatskoj i ličkoj povijesti.

“Pozivamo sve zainteresirane da budu s nama na naš Dan na malo drukčiji, zabavan, virtualni način.
Za sve oni koji pak žele doći u Muzej i razgledati postave, uz mogućnost stručnog vodstva, mogu to učiniti u ponedjeljak, 18. svibnja, od 9 do 18 sati. Kao i svake godine, ulaz u Muzej će biti besplatan.”

Koordinator Manifestacije: Marija Rukavina Vranić, muz.dokumentaristica
Autori: Tara Pivac Krpanić, kustos etnolog, Ivan Kovač, kustos povjesničar


 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close