KulturaIzdvojeno

ODRŽANA 15. LIČKA VEČER Ličke drvosječe glavne zvijezde velikog okupljanja Ličana u Stuttgartu!

Jubilarna, 15. „Lička večer“ udruge Adria e. V. Ditzingen je u Stuttgartu, 22. veljače 2020. okupila oko tisuću Ličana i njihovih simpatizera iz Njemačke i Švicarske u svrhu vrhunske zabavem, ali i jednog humanitarnog čina, javlja moja-domovina.net.


Samu večer otvorilo je HKUD „Ruža“ iz Filderstadta poznatom ličkom rozgalicom koja je odmah privukla pažnju svih prisutnih. Predstavili su se zatim i ličkim kolom i tancom što je rezultiralo velikim pljeskom publike koji je članicama i članovima ovoga društva značio zahvalu za njihov rad i trud te čuvanje tradicijske kulture svoga, hrvatskoga naroda.

Program je osmislila i vodila Ivana Pavletić koja je istaknula kako bi voljela da večer protekne u veselju, ali i u sjećanju na sve one naše stare, koji su se na ličkom kamenu borili podizati svoje obitelji i unatoč oštroj klimi i oporoj zemlji, a kroz našu povijest često i u oporim okolnostima, pustili u Lici duboke, čvrste i hrabre korjene te da osjetimo zahvalnost jer zbog njih danas uzdignute glave možemo reći: „Ja sam iz Like“!

Vrlo brzo se na pozornici Ivani i folklorašima pridružio i najveseliji član udruge Adria kao jedan od istaknutijih organizatora „Ličke večeri“ još od samih početaka organizacije ove manifestacije – Dražen Bolješić. On se uz prigodne poklone zahvalio folklorašima i voditeljici Ivani, a zatim su svi zajedno, u pratnji Draženovog „Dinastija band-a“ otpjevali „Vilu Velebita“– himnu svih Ličana.

Dražen&Dinastija band su vještim glazbenim izvedbama brzo zagrijavali atmosferu u dvorani, publika ih je pratila od prvog do posljednjeg takta svake pjesme, dok se paralelno prikupljala pomoć za teško stradalog mladića Josipa Kolačevića iz Gospića. Prikupljenim sredstvima želi mu se omogućiti liječenje nakon kojega bi trebao imati mogućnost sjediti u invalidskim kolicima te nastaviti barem djelomično aktivan život, budući je trenutno prikovan za krevet.

Na užarenu atmosferu doslovno se „dolilo ulje“ kada su Dražena i njegov prateći band na pozornici zamijenile „Ličke drvosječe“. Nizali su svoje, Ličanima dobro poznate hitove, a posebnu pozornost plijenila je svojim glasom, ali i stasom atraktivna članica sastava Anita Žagar.

Ovoj večeri na važnosti je svojim dolaskom dao i general Željko Glasnović koji se kratko obratio prisutnima uz želju da što ljepše provedu ovu domoljubnu večer.

Ličke drvosječe i Dražen&Dinastija band izmijenjivali su se nekoliko puta tijekom večeri i sklapali repertoare kojima su „obišli“ cijelu domovinu i u kojima se našlo za svakoga po nešto… ali… bila je ovo večer gdje se ljudi nisu dijelili po tome od kuda potječu nego je u svima u istom ritmu kucalo jedno veliko hrvatsko srce!Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: moja-domovina.net | Foto: Nena Lena / Željko Cindrić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close