Kolumne

Komentar tjedna: Nova godina, nove promjene

Stara godina… kraj jedne i početak druge godine… Dan kada svi pokušavaju što prije riješiti ono što nisu stigli prethodnih dana i žure kući. Svi žele dočekati Novu godinu bez nerješenih starih „računa“, kao da okreću novu stranicu života. Neki se spremaju na doček, a neki ga pripremaju. Nekima je to poseban izlazak, a nekima je poput svakog drugog. Neki misle da kako dočekaju Novu godinu da će im takva biti cijela godina, a neki se ne zamaraju takvim praznovjernim pričama nego uživaju jednostavno u svemu jer svaki trenutak je dragocjen.

Nova godina – nova očekivanja i iščekivanja. Nada u ostvarivanje svojih želja, nada u bolje sutra. Analitičari u poslovnom svijetu kraj godine zaključuju brojnim istraživanjima i analizama ukupno postignutih rezulata tijekom protekle godine, dok u siječnju definiraju planove i postavljaju nove ciljeve za tekuću godinu. Razlikujemo one koji žale za stvarima iz prošle godine i one koji imaju vizije što stvarati u novoj godini, odnosno one koje se više osvrću na prošlost i oni koji samo žive i misle za budućnost. Brojna istraživanja pokazala su kako oni koji su usmjereni na budućnost bolje prođu u životu. Najvažnije je imati pozitivan stav prema svojim vizijama jer ćemo tako steći volju i spremost za borbu u ostvarenju tog sna.

„Uspješni ljudi shvaćaju da je redoslijed do uspjeha: biti, činiti, imati, dok neuspješni vjeruju da je redoslijed: imati, činiti, biti.“ S negativnim stavom prema poslu koji radimo i nezainteresiranošću na radnom mjestu trošimo više vlastite energije. Ovisno o našem raspoloženju stavramo si atmosferu u poslovnom i privatnom okruženju. U trenutku pada trebamo se znati ustati i nastaviti hrabro dalje bez podsjećanja na staro. Pesimizmom ne možemo očekivati optimalne rezultate.

Svatko je nezadovoljan s nečim. Ponekad bismo htjeli da smo drugačiji. Čovjek je velik onoliko koliko daje. Mislite na druge jer kolo sreće se okreće. Onaj tko visoko leti, nisko pada. Danas ste gore, a već sutra dolje. Potrebno je stvoriti duhovnu disciplinu i ostati ustrajan. Nastavno na tvrdnju De Levisa da „ako je netko pametan, spoznamo to mnogo bolje iz njegovih pitanja nego iz odgovora“, u razgovoru s najpametnijom osobom slijedi… Koje su vaše kvalitete? Što ste postigli u staroj i što biste promijenili u novoj godini? Možete si postavit ista pitanja nakon nekog vremena, ali će vaši odgovori biti različiti od sadašnjih.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close