DogađanjaVijesti

NOĆ MUZEJA 2020. Evo koje muzeje možete posjetiti u Karlovačkoj županiji

U petak, 31. siječnja 2020. godine održat će se jubilarna, petnaesta po redu Noć muzeja.


Noć muzeja je manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja, a tijekom proteklih godina prerasla je u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

Ove godine tema su velike obljetnice, a mi donosimo pregled najzanimljivijih događanja u muzejima diljem Karlovačke županije.

Gimnazija Karlovac

Gimnazija Karlovac uključuje se u Noć muzeja 2020. obilježavanjem stote obljetnice kina Edison u partnerstvu s Gradskom knjižnicom “Ivan Goran Kovačić”.

U kabinetu fizike Gimnazije Karlovac posjetitelji će moći razgledati zbirku učila koja se sastoji od trideset i šest predmeta koji su služili za pokuse iz područja optike, mehanike, akustike, termodinamike, elektrostatike i elektrodinamike. Predmeti su proizvedeni u posljednjoj četvrtini 19. st. i prvoj polovici 20. st. Zbog svog povijesnog značenja, kao i značenja u smislu tehničkog dobra, zbirka je proglašena kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Iste večeri održat će se i izložba o povijesti karlovačkih kina autorice Rosane Mikulić koja prikazuje što se je s karlovačkim kinima događalo od kraja 19. stoljeća do danas, te izložba fotografija iz zbirke Dinka Neskusila
koja prikazuju kino Edison od njegovih početaka do danas.

Gradski Muzej Karlovac

U Noći muzeja Gradski muzej Karlovac otvara vrata na svoje 4 lokacije.

U Gradskom muzeju Karlovac moći će se razgledati stalni postav sačinjen od vrijednih muzejskih predmeta čiji vremenski raspon seže od najstarijih geoloških razdoblja do današnjice. U 19 sati otvoriti će se edukativna izložba „Prapovijest u rukama“ koja prikazuje cjelokupni period prapovijesti u Istri kroz rekonstrukcije nastambi i replike predmeta.

S početkom u 20 sati muzejska savjetnica Sanda Kočevar predavanjem “115 nam je godina tek” će podsjetiti javnost na važnost muzeja u trenucima njegovih početka kroz priču o lokalnim muzejskim velikanima zaslužnim za njegovo osnivanje, okolnostima njegova nastanka i prvim muzejskim predmetima, kao i ulozi muzeja koja se kroz godine mijenjala.

Foto: Gradski muzej Karlovac

U Muzeju Domovinskog rata Karlovac-Turanj posjetitelji će besplatno moći posjetiti stalnu izložbu „Karlovac 1991.-1995.” koja je posvećena životu u gradu Karlovcu i na karlovačkoj bojišnici tijekom Domovinskog rata.

U Galeriji „Vjekoslav Karas“ bit će slobodan ulaz na izložbu „Slike našega kraja“, a organizirana su i čitanja priče Nade Iveljić za predškolce te radionica „Radosni vrbik“ za djecu iznad 6 godina.

Na lokaciji Starog grada Dubovca moći će se posjetiti izložba ”Deutsch-römisches Brevier: 500 godina – 400 primjeraka – 1 obljetnica” uz koju je organizirano i stručno vodstvo autora.

Aquatika – slatkovodni akvarij Karlovac

U Aquatici su tradicionalno već treću godinu zaredom pripremili bogat program koji između ostaloga obuhvaća otvorenje gostujuće izložbe Muzeja krapinskih neandertalaca pod nazivom „Krapinski pračovjek“ u prostoru edukacijske dvorane te rock koncert karlovačkog benda Altmark u prostoru caffe bara.

Posjetiteljima će biti omogućeno besplatno razgledavanje akvarija od 17 sati do ponoći.

Foto: Aquatika

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke u Ogulinu

Manifestaciji Noć muzeja 2020. pridružuje se i Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke. Tema ovogodišnje Noći muzeja je Velike obljetnice hrvatskih muzeja, a kako je Ivanina kuća bajke ušla u sedmu godinu postojanja te je broj 7 značajan broj u bajkama, tako će i njihove aktivnosti biti povezane s brojem sedam.

Na edukativnoj radionici “Sedam u životu Ivane Brlić Mažuranić” s početkom u 19 sati posjetitelji će izrađivati Ivaninu lentu vremena. U 20.30 sati zaposlenici će čitati posjetiteljima bajke, pronalaziti broj 7 te ih poticati na čitanje, dok će u 21.20 sati na kreativnoj radionici “Sedam patuljaka” posjetitelji izrađivati sedam patuljaka.

U bajkovitom svijetu Ivanine kuće bajke zaposlenice će pružiti uslugu stručnog vođenja u kostimu Ivane Brlić-Mažuranić, Malika Tintilinića i Palunkove žene te posjetitelje upoznati sa stalnom izložbom.

Foto: Ivanina kuća bajke/Facebook

Zavičajni muzej Ogulin

Zavičajni muzej Ogulin pridružuje se manifestaciji „Noć muzeja“ prezentacijom stalnog muzejskog postava putem nove mobilne aplikacije s audio vodičem, dok će u manifestacijskom programu ove godine glavni naglasak biti na otvorenju izložbe o građanskom društvenom životu u prvim desetljećima 20. stoljeća koja nosi naziv „Pristup samo pozvani“ .

Članovi Društva pedagoga tehničke kulture Ogulin obogatit će večer brojnim zanimljivim tematskim sadržajima za najmlađe posjetitelje. Oni će tako od 18.00 do 20.00 sati moći sudjelovati u izradi hologramskih prikaza znamenitih osoba ogulinske povijesti, u izradi svjetlećih bedževa i bedževa sa simbolima Ogulina tehnikom pirografije i sl.

U 20.30 sati započet će nagradni kviz znanja naziva „Muz-kviz“ o muzejskim i nemuzejskim temama, a organizatori su pripremili i tople napitke za ugodno druženje na Noći muzeja u Zavičajnom muzeju Ogulin.

Zavičajni muzej Ozalj

Ove godine Zavičajni muzej Ozalj za Noć muzeja obilježit će 90 godina od početka muzejske djelatnosti u Starom gradu Ozlju u kojem je danas smješten te organizira za sve posjetitelje zabavno i edukativno stručno vodstvo svakih sat vremena kroz galeriju i stalni postav.

Foto: Zavičajni muzej Ozalj/Facebook

Muzejski pedagog mag. hist. et. educ. geo. Željko Juriša, pripremio je za Noć muzeja 2020. godine predavanje koje će se fokusirati na muzejsku građu koja se čuva u Zavičajnom muzeju Ozalj, a zapravo je u Starom gradu od 1930. godine nadalje vođena kao dio muzejske zbirke DBHZ, Društva prijatelja Ozlja i na kraju do danas Zavičajnog muzeja Ozalj.

Arheolog dr. sc. Miroslav Razum održat će predavanje o arheoloških istraživanjima Ozaljske špilje u 2019. i prvim rezultatima tih istraživanja koja pokazuju da je Ozaljske špilja vrijedan arheološki lokalitet koji potvrđuje kontinuitet života na ozaljskom prostoru od 7000 godina.

Srednja škola Duga Resa

Noć muzeja u Srednjoj školi Duga Resa obilježit će izložbe, radionice i igraonice povodom obilježavanja života i djela Miroslava Šuteja i Irene Lukšić.

Posjetitelji će tako imati priliku zaigrati originalne igre inspirirane radovima Miroslava Šuteja i optičkim iluzijama, poslušati život i djelo Irene Lukšić, pogledati projekcije učeničkih audiovizualnih radova, upoznati lik i djelo Miroslava Šuteja, sudjelovati u radionicama inspiriranim umjetnošću Miroslava Šuteja te izraditi originalni otisak na majicu ili platnenu torbu

Za vrijeme trajanja manifestacije učenički radovi će biti projicirani na zgradu Srednje škole Duga Resa.


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close