Tech

Nissan Leaf – električni automobil koji svijetli u mraku

Posve električni Nissan Leaf prvi je automobil koji svijetli u mraku i koji se provezao svjetlećom Pametnom autocestom u nizozemskom Ossu koja štedi energiju, jer nema potrebe za dodatnom uličnom rasvjetom

Nisaan ponovno šokira svoje kupce i zaljubljenike u automobile, osobito one električne. Električni Nissan Leaf dobio je lak koji svijetli u mraku, a ujedno se provozao prvom svjetlećom autocestom na svijetu u nizozemskom Ossu, Nissan je prvi proizvođač osobnih automobila koji je svoj automobil obojio lakom koji svijetli u mraku, kako bi pokazao koliko kupaca najprodavanijeg električnog automobila na svijetu svoj automobil pokreće solarnom energijom iz vlastitog doma.

Ovog je bilo prvi put da se električni Leafa provozao Pametnom autocestom, a ujedno je to i prvi put kako se tom poznatom dionicom provezao fluorescentan automobil. Lokacija je jedine svjetleće autoceste na svijetu prikladna, jer je Nissan upravo objavio da je prodaja električnih vozila u Nizozemskoj porasla za 313 posto.

Dionica autoceste N329 – važne prometne veze koja prolazi kroz grad Oss – duga je 600 metara, a opremljena je svjetlećim linijama. Linije upijaju svjetlost tijekom dana, a noću svijetle osam sati. Svjetleće linije na Pametnoj autocesti zamijenile su uobičajenu uličnu rasvjetu kako bi se smanjila potrošnja električne energije.

Inovativni lak Nissan Leafa je u biti aerosolni premaz koji preko dana upija UV-zrake i ostala vidljiva zračenja te svijetli između osam i deset sati nakon što sunce zađe. Iako su lakovi i folije za automobile koji svijetle u mraku već dostupni, jedinstvena boja koja upija ultraljubičasto zračenje tajne formule osmišljena je posebno za Nissan.

Tekst: autostart.hr

Foto: wot.motortrend.com

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close