KarijeraIzdvojeno

Nikola Požgaj za Poslovni: “Zatvaranje tvornice u Otočcu direktno utječe na mogućnost obnove Banovine”

Premda je prije tri godine između proizvođača i Hrvatskih šuma nakon dugogodišnjih prijepora uspostavljen sustav raspodjele i prodaje kvalitetnog drva s ciljem poticanja većeg stupnja obrade i proizvodnje finalnih proizvoda, nezadovoljstvo ponovno izvire, javlja poslovni.hr.


Još prošle godine oštećenima su se smatrali neki od najvećih u drvnoj industriji – Požgaj Grupa i Bauwerk-Boen, koji su se za pomoć obratili i Vladi i Udruženju drvno-prerađivačke industrije pri HGK-u, tražeći reviziju godišnje raspodjele trupaca.

Do revizije nije došlo, a sada se, nakon provedenog natječaja za raspodjelu količine trupaca za ovu godinu, koji je okončan prije dva i pol mjeseca, Požgaj nije našao na listi onih kupaca kojima HŠ po povoljnijoj cijeni prodaje vrijednu sirovinu,

Preostaje im ili kupnja na licitacijama po daleko višim cijenama ili se snalaze uvozom iz drugih država. Na to će biti primorani i u Požgaju, koji je na temelju kriterija i uvjeta iz natječaja očekivao ugovaranje kupnje od najmanje 54.400 prostornih metara trupaca, što je količina koju su dvije tvrtke iz grupacije imale ugovorene u prethodnoj godini, ali su HŠ odbile njihov zahtjev.

Formalno je, kaže direktor Nikola Požgaj, razlog odbijenice da tvrtke nemaju potrebnu tehnologiju za prikazani razred završenosti proizvoda. Kako u međuvremenu nije došlo do nikakvih promjena u njihovoj proizvodnji, uložili su prigovor, ali ni nakon provedenog nadzora iz HŠ-a nisu još dobili jasan odgovor o nepravilnostima i ne znaju hoće li ili ne zaključiti ugovor o kupnji trupaca za ovu godinu.

Ta neizvjesnost za Požgaj predstavlja problem za nastavak poslovanja, jer zbog svoje veličine i potreba ne može u kratkom roku pronaći dovoljno alternativnih izvora sirovine na slobodnom tržištu. Slijedi im stoga reorganizacije poslovanja, koja uključuje i gašenje pojedinih tvornica i raskid ugovora sa zaposlenicima.

Naše projekcije za naredno kratkoročno razdoblje od 60 dana govore kako ćemo, nažalost, biti primorani otkazati ugovor o radu za ukupno 218 djelatnika, dok do 30. lipnja 2021. ukupni predviđeni broj otkaza ugovora o radu će biti 288 uz zatvaranje dvije tvornice i to tvornice namještaja u Donjem Miholjcu i tvornice drvenih kuća u Otočcu”, kaže Požgaj, čija je grupacija s ukupno 550 zaposlenih u šest tvornica jedna od domaćih tvrtki koje su računale na sudjelovanje u obnovi Banovine, za koju je već nakon potresa pokrenula gradnju pet kuća koje donira pogođenim obiteljima, a za koje sirovinu trenutno nabavlja u Austriji.

Upravo zatvaranje tvornice u Otočcu, gdje smo proizvodili naš brend Azelija drvene kuće, direktno utječe na mogućnost obnove Banovine drvenim montažnim kućama budući da smo jedini subjekt u industriji u Hrvatskoj koji proizvodi drvene kuće od lameliranih greda na ozbiljnoj razini”, kaže Požgaj, dodajući da su procjene bile da bi sa svojim mogućnostima u najavljivani obim posla mogli uključiti s 200 smještajnih jedinica godišnje, odnosno 400 u dvije godine obnove, čija bi vrijednost mogla biti između 70 i 100 milijuna kuna.

Više na poslovni.hr.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Požgaj grupa

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close