Turizam

Neobične legende o hrani u svijetu

Sol, kupus i maslac uobičajene su namirnice koje svakodnevno koristimo. No rijetko tko zna kakve se sve zanimljive priče i legende s njima povezuju.


1. Kupus

Prema jednoj legendi, starogrčki kralj Lycurgus naljutio je boga Dioniza uništivši njegove svete vinograde. Iz osvete, vinova loza ga je napala i zarobila, te je on u jednom trenutku zaplakao, a iz njegovih suza nastao je kupus! Mit o kupusu živ je i u nekim drugim europskim zemljama, kao što su Irska i Njemačka.

2. Sol

U mnogim kulturama svijeta sol se smatra simbolom čistoće i vjeruje se kako je dovoljno jaka da zle duhove drži podalje. Na japanskom otoku Okinawi mnogi vozači u automobile stavljaju sol kako bi bili zaštićeni od zlih duhova. Legenda kaže kako se jedan od najboljih nogometaša svih vremena Diego Maradona za igračkih dana bojao da bi ga netko mogao zasuti ovom namirnicom i tako mu donijeti nesreću.

3. Krumpir

Krumpir je namirnica bez koje je danas gotovo nemoguće zamisliti život, no svojevremeno je u Europi bila slabo prihvaćena, odnosno koristila se tek kao lijek. U Škotskoj i Irskoj su krumpirima liječili reumu, a u dijelovima Velike Britanije se vjerovalo i kako pomaže pri liječenju upaljenog grla i astme. Srećom, svi su brzo shvatili kako je krumpir mnogo bolje iskoristiti za pečenje pola ili pomfrita.

4. Kruh

Kruh je igrao važnu ulogu u različitim religijama, a mnogo puta je spomenut u Bibliji. Kad su Židovi lutali pustinjom bez hrane, dobili su dar s neba pod imenom ‘mana’ (toliko puta spomenuta i u računalnim igricama). Priča kaže da je mana mogla imati okus koji god zamislite, ali ste je morali pojesti na dan kad je dobijete.

5. Maslac

Jednu od namirnica koju uvijek imamo u hladnjaku, napravili su još davnih dana Arapi i Sirijci. Ipak, Rimljani i Grci smatrali su ga barbarskim proizvodom i nije bio uvršten u njihovi prehranu. U Indiji je maslac nazivan tekućim zlatom, te predstavlja sreću, bogatstvo i moć.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: punkufer.dnevnik.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close