Zdravlje

Nakon prestanka pušenja pušači se udebljaju 7 kg

Otprilike 80 posto osoba koje su prestale pušiti prosječno nakupi sedam kg, a pokazalo se da tjelesna masa raste i unatoč istom kalorijskom unosu ili čak i manjem.


Znanstvenici iz Sveučilišne bolnice u Zurichu otkrili su kako je za nakupljanje kilograma “kriva” promjena bakterijske mikroflore u našim crijevima. Otprilike 80 posto osoba koje su prestale pušiti prosječno nakupi 7 kg, a pokazalo se da tjelesna masa raste i unatoč istom kalorijskom unosu ili čak i manjem. Znanstvenici iz Sveučilišne bolnice u Zurichu otkrili su kako je za nakupljanje kilograma „kriva“ promjena bakterijske mikroflore u našim crijevima. Također, ustanovljeno je kako osobe koje su prestale pušiti imaju sličan sastav bakterijske mikroflore kao i pretile osobe.

Analiza uzoraka stolice pokazala je kako se u crijevima osobe koje su prestale pušiti dogodila velika promjena. Udio sojeva Proteobacteria i Bacterioides je narastao i to na uštrb sojeva Firmicutes i Actinobacteria phyla. Ranije studije su otkrile kako kod pretilih osoba također prevladavaju sojevi Proteobacteria i Bacterioides, a pretpostavlja se da takav omjer bakterija u crijevima učinkovitije koristi energiju iz hrane što je i razlog povećanja tjelesne mase.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: zdravakrava.24sata.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close