Automoto

NAKON 79 GODINA Automobil otočkog apotekara Časteka danas ide na restauraciju!

Nakon 79 godina stajanja na jednom mjestu, danas na svjetlo dana izlazi najstariji hrvatski automobil!


Riječ je o američkom modelu Oakland True Blue Six iz 1925. godine, sportskoj limuzini s cabrio krovom i četvoro vrata koja je proizvedena u samo 33.500 primjeraka.

Automobil je kupljen na Zagrebačkom Zboru 1928. godine od trgovca Ferdinanda Budičkog, a čitav život imao ga je samo jedan vlasnik – apotekar Franjo Častek iz Otočca. Vozio ga je od 1929. do 1941. godine kada je vlasnik nesretno stradao u Drugom svjetskom ratu. Od 1941. godine sve do danas, najstariji automobil stoji u garaži i nije vožen, a Častekova supruga ga je uspjela sačuvati od raznih vojski i uništenja tako što je sakrila bateriju za pokretanje.

Vozilo je danas u nevjerojatno dobrom stanju. Osim što je limarija izuzetno zdrava, Oakland nikada nije rastavljan te se na njemu nalazi 99% originalnih dijelova. Automobil će danas biti premješten u restauracijski odjel Muzeja automobila Presečki u Krapini gdje će nakon restauracije biti i izložen.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: MUZEJ AUTOMOBILA FERDINAND BUDICKI & www.otk-ferdinadbudicki.hr / Facebook

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close