VijestiZdravlje

Najčešći uzroci opadanja kose kod žena

Na svakom vlasištu nalazi se oko 100 tisuća vlasi, a svaka folikula proizvodi jednu vlas koja poraste 1 do 2 cm za mjesec dana. Ona nastavlja svoj rast, a nakon dvije do šest godina – ispada. U svakom trenutku 85 posto vlasi na tjemenu raste, dok ostatak miruje. No, poslije tridesete godine, više od 50 posto žena uočava prve znakove prorjeđivanja kose, pokazuju studije.


Mehanički uzroci opadanja kose

Tretmani izbjeljivanja kose, često peglanje, minival kao i agresivno četkanje mokre kose mogu uzrokovati pojačano opadanje. Poželjno je izbjegavati i jake šampone, te često sušenje kose fenom. Dokazano je da određene frizure, poput čvrsto zategnutih pletenica, konjskog repa ili punđi, potiču opadanje kose jer oslabljuju cirkulaciju u tjemenu. Osim toga, uzrokuju i pucanje vlasi.

Poremećaj rada štitnjača je najčešći uzrok ispadanja

Postoji više od 30 medicinskih uzroka čiji je simptom opadanje kose, no praksa je pokazala da je najčešći neravnoteža hormona zbog poremećenog rada štitne žlijezde. Ako su prisutni i drugi simptomi, poput nagle promjene težine, osjećaja malaksalosti i čestih promjena raspoloženja, najbolje je napraviti analizu hormona štitnjače u krvi. Nakon uspostavljanja hormonalne ravnoteže, kosa će postati gušća i sjajnija.

Kontracepcijske pilule također mogu biti uzrok 

Opadanje kose zbog uzimanja kontracepcijskih pilula nije dovoljno poznato. Hormoni koji potiskuju ovulaciju djeluju na stanjivanje kose kod 10 posto žena, naročito kod onih s genetskim predispozicijama za opadanje kose. Ponekad do pojačanog opadanja dolazi i nakon prestanka korištenja pilula, a riječ je o prolaznom stanju dok se hormoni u organizmu ne uravnoteže.

Rigorozne dijete oštećuju kosu

Nakon gubitka desetak kilograma, uobičajena posljedica koja se javlja kroz tri do šest mjeseci je pojačano opadanje kose. To je osobito često kod rigoroznih dijeta, poput prehrane siromašne proteinima, ili pak zbog viška vitamina A u organizmu.

Više na 24sata.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close