ZnanostTech

Najbolji laboratoriji na svijetu

Iako postoji cijeli niz laboratorija diljem svijeta, neki od njih ipak se izdvajaju, bilo da je riječ o najhladnijem laboratoriju na svijetu, bilo o najdubljem laboratoriju, bilo o laboratoriju izvan granica našeg planeta. Kako bilo, u nastavku vam donosimo osnovne podatke o „šest veličanstvenih”.


JPL

Osnovan davne 1936. godine, američki Jet Propulsion Laboratory svoju slavu stekao je tijekom svemirske utrke, sudjelujući u izgradnji velikog broja svemirskih sondi i raketnih sustava od kraja 1950-ih godina pa sve do danas.

Istraživačkim centrom zajednički upravljaju NASA i California Institute of Technology (Caltech), a cijeli sustav broji nekoliko tisuća zaposlenih, od kojih je čak 5000 zaposlenika Caltecha.

Osim projekata na izgradnji svemirske tehnologije, JPL odnedavno sudjeluje i u Near-Earth Object Program Office projektu s ciljem traženja asteroida koji bi mogli zaprijetiti Zemlji.

Kontrolna soba JPL-a (FOTO: Pics About Space)

IceCube

Riječ je o laboratoriju IceCube Neutrino Observatory, izgrađenom u sklopu Amundsen-Scott South Pole Stationa na Antarktici. Dotična znanstvena postaja, čija je izgradnja dovršena 2010. godine, a koštala je impresivnih 279 milijuna dolara, ima za cilj registrirati prolazak neutrina, poprilično neuhvatljivih subatomskih čestica.

IceCube se sastoji od preko 5000 digitalnih optičkih senzora ukopanih na dubinu od 1500 do 2000 metara, u 86 rupa izbušenih u vječnom ledu, koji imaju zadatak pratiti prolazak neutrina nastalih kao rezultat različitih svemirskih pojava, poput supernova, pulsara i crnih rupa. Pritom je jedan od osnovnih zadataka laboratorija potraga za misterioznom tamnom tvari, u čemu sudjeluje oko 250 znanstvenika iz 11 država.

Pogled na IceCube izvana (FOTO: Dequalized)

SNOLAB

I dok se IceCube nalazi na jednom od najhladnijih mjesta na Zemlji, njegov „rođak” Sudbury Neutrino Observatory (SNOLAB) smješten je u napuštenom kanadskom rudniku u pokrajini Ontario, na dubini od dva kilometra. Osim što je na velikoj dubini, SNOLAB zauzima i impresivan prostor unutar rudnika od čak 5 km2.

Iako se većina istraživanja u SNOLAB-u vrti oko potrage za neutrinima, tamnom tvari i ostalim neuhvatljivim česticama iz dubina svemira, njegovim se kapacitetima mogu koristiti i drugi znanstvenici, poput seizmologa i geofizičara. Osim ogromnog laboratorija u Zemljinim dubinama, na površini se nalazi pomoćna zgrada, s pratećim uredima, predavaonicama i hangarima.

Pogled na unutrašnjojst SNOLAB detektora neutrina (FOTO: Top Pictures Gallery Online)

Pročitajte nastavak članka na  znanost.geek.hr


Foto: theconversation.com / znanost.geek.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close