KulturaIzdvojeno

NA DANAŠNJI DAN Prije 26 godina na Velebitu je poginuo Gavran

Na današnji dan prije 26 godina poginuo je Damir Tomljanović Gavran, zapovjednik slavne postrojbe Tigrova tijekom Domovinskog rata.


Rođen 1968. u mjestu Veljun kod Senja, već u kolovozu 1990. dragovoljno je pristupio postrojbi MUP-a za specijalne namjene u bazi Rakitje. Ratovao je na svim ratištima Domovinskog rata – od Banovine i Korduna, preko istočne i zapadne Slavonije pa sve do južnog bojišta gdje je sudjelovao u teškim borbama za oslobađanje širega dubrovačkog zaleđa.

Bio je iznimno hrabar borac i već s 26 godina obnašao je dužnost pukovnika. Isticao se primjerom, bio je prekaljeni ratnik i zapovjednik, a zbog hrabrosti i odlučnosti suboraci su ga iznimno cijenili.

U veljači 1993. upućen je na Velebit gdje je kao zapovjednik Sektora 1 bio nadređen svim postrojbama na području Velebita i podvelebita. Sa suborcima je mjesecima dijelio dobro i zlo na vrlo zahtjevnom terenu i često u nemogućim vremenskim uvjetima. Prilikom nadzora svojih položaja poginuo je 17. veljače 1994. na Tulovim gredama, od rane u glavu zadobivene neprijateljskim snajperom, u dobi od samo 26 godina.

Posmrtno je promaknut u čin stožernog brigadira i odlikovan najvišim državnim odličjima. Dana 17. travnja 1994. u vojarni Šepurine kod Zadra osnovano je Obučno središte gardijskog desantnog pješaštva koje je njemu u čast nazvano “Pukovnik Damir Tomljanović Gavran”.

Priču o ovom heroju domovinskog rata možete pogledati u HRT-ovom dokumantarnom filmu “Izdrži prijatelju stižem! – Damir Tomljanović Gavran”.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close