KarijeraIzdvojeno

Ministarstvo: “U slučaju Macolinih medvjeda postupamo u najboljem interesu životinja”

STOJE IZA SVOJE ODLUKE

Međunarodna udruga za zaštitu životinja Four Paws u srpnju je s Hrvatskom prekinula suradnju


Ministarstvo poljporivrede istaknulo je u petak kako je u slučaju davanje dozvole ugostelju Macoli i obitelji Bizik za otvaranje zoološkog vrta, postupalo u najboljem interesu životnja te da je ta odluka u skladu s pravilnikom o uvjetima za osnivanja i rad zooloških vrtova.

Prekinuli suradnju s Hrvatskom

Ovo tijelo postupilo je u najboljem interesu životinja s ciljem osiguranja njihove dobrobiti”, ustvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede za Hinu na upit o okolnostima davanja dozvole za zoološke vrtove ugostitelju Željku Oreškoviću Macoli i obitelji Bizik, zbog čega je međunarodna udruga za zaštitu životinja Four Paws u srpnju s Hrvatskom prekinula suradnju.

Iz te udruge su ustvrdili da je davanjem dozvola za zoološki vrt, Hrvatska okrenula leđa zaštiti medvjeda istaknuvši da Ministarstvo poljoprivrede tom odlukom nije ispoštovalo memorandum sporazuma o suradnji koje je potpisalo s organizacijom Four Paws te nije osiguralo provedbu zakona prema kojemu su te životinje trebale biti zaplijenjene te smještene u adekvatna skloništa.

Također, udruga Prijatelji životinja istaknula je kako važeći pravilnik, na temelju kojega su izdane dozvole za zoološki vrt, nije usklađen sa Zakonom o zaštiti životinja te europskim direktivama te ga je potebno hitno mijenjati.

Ministarstvo odobrilo

U Ministarstvu, međutim, smatraju da je sporazum o razumijevanju u ovom slučaju poštovan u najvećoj mogućoj mjeri, i to s naglaskom na osiguranje dobrobiti životinja, a da se pri dodjeli dozvole, poštivao važeći pravilnik o uvjetima za osnivanje i rad zooloških vrtova.

Istaknuli su da je premještaj medvjeda u skloništa navedene organizacije u drugim zemljama članicama Europske unije zahtjevan te su na takav način već premještena dva medvjeda.

Da bi se moglo organizirati premještanje preostalih medvjeda u sklonište navedene organizacije u drugoj zemlji članici EU, iste je trebalo izmjestiti od fizičkih osoba i smjestiti u odgovarajuće uvjete u Hrvatskoj, međutim, sva mjesta za premještanje medvjeda unutar Hrvatske u svrhu čekanja na njihovo daljnje premještanje u sklonište u nekoj drugoj članici EU bila su zauzeta”, napisali su.

Dodali su da je u međuvremenu uređen prostor za smještaj medvjeda vlasnika Željka Oreškovića Macole te je utvrđeno da on udovoljava uvjete i potrebe životinja pa je odobren kao zoološki vrt.

Mijenjat će se pravilnik

Tvrde i da je tom odlukom izbjegnut stres zbog prijevoza i navikavanje životinja na novi okoliš, što se u slučaju prethodno premještenih medvjeda pokazalo kao vrlo otežavajući čimbenik u prilagodbi medvjeda novim uvjetima.

Navode i kako je obitelj Bizik također zatražila odobravanje zoološkog vrta te je ovo tijelo temeljem zapisnika stručnog povjerenstva Državnog inspektorata da zoološki vrt udovoljava uvjetima propisanim pravilnikom, donijelo valjano rješenje.

Međutim, u Ministarstvu kažu i da će se pravilnik o uvjetima za osnivanje i rad zooloških vrtova na temelju kojeg su izdane dozvole za zoološki vrt, mijenjati jer ga je potrebno uskladiti sa Zakonom o zaštiti životinja.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close